Utorak, 27 Jula, 2021
Rubrika:

Crna Gora se mora spašavati iz ralja fanatizovanog nacionalizma

Vuković je kazala da je Vlada od najavljenog apostolata dovela državu do pozicije protektorata, da perfidno mijenja karakter crnogorskoga društva institucionalizujući projekat ,,srpskog sveta“, te da radi na propasti Crne Gore.

Crna Gora se mora spašavati iz ralja fanatizovanog nacionalizma. Nama treba moderna država đe će sve nacije razvijati svoje najbolje plodove, a ne namjesništvo đe će pirovati vampiri za ratne zločine osuđene ideologije – poručila je, u intervjuu Pobjedi, Aleksandra Vuković, poslanica i članica Predsjedništva DPS-a.

Vuković je kazala da je Vlada od najavljenog apostolata dovela državu do pozicije protektorata, da perfidno mijenja karakter crnogorskoga društva institucionalizujući projekat ,,srpskog sveta“, te da radi na propasti Crne Gore.

DPS od sredine maja ne učestvuje u radu Skupštine i njenih tijela. Jesu li medijska saopštenja i pres konferencije adekvatna zamjena plenarnoj raspravi i dobar odgovor najveće opozicione partije na sve što se dešava danas u Crnoj Gori? I da li ima svrhe vaš izlazak iz Skupštine ako ste usamljeni u tome?

DPS je državotvorna partija koja je učestvovala u izgradnji višestranačkog sistema u Crnoj Gori i razvoju parlamentarne demokratije. Vrlo dobro poznajemo smisao parlamentarizma, jer smo ga kreirali i podsticali. DPS ne bojkotuje parlament, mi smo u njemu, samo ne učestvujemo u parlamentarnoj diktaturi ustavorušitelja. Odsustvo najjače partije sa plenarnih zasijedanja govori o slabosti parlamenta i osionosti jedvite većine koja svakominutno radi na srozavanju države Crne Gore i njenog Ustava.

Zar postoji crnji scenario za vladajuću većinu od toga da su za devet mjeseci svoje vladavine uspostavili krnji parlament u kome donose nakaradne zakone i igraju se budućnošću Crne Gore? Za sada im prepuštamo da u monološkoj formi ispisuju sramne stranice crnogorske politike, dok građani i međunarodni subjekti ne vide u kakvom je ćorsokaku Crna Gora. Ustav se brani svim silama, mi smo pokušali riječima u parlamentu, kao i obraćanjem Ustavnom sudu, jer smo se uzdali u institucije, bez čijeg razvoja i napretka nema države.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović nagovijestio je da ćete učestvovati kada se bude glasalo o prijedlogu rezolucije o Srebrenici i smjeni Leposavića. Ali, kakva vam je strategija za dalje? Planirate li neku akciju mimo bojkota, možda vladu u sjenci? 

Budite sigurni, DPS nikada neće izostati iz procesa koji služe za dobro Crne Gore, makar to ne bilo politički profitabilno za nas. Slijedićemo svoje programske ciljeve, a onda vam je jasno kako ćemo postupiti u vezi s ovim pitanjem. Kako sada imamo Vladu u mraku ili preciznije, mrak-vladu, bitno je ne dozvoliti da ma koji njen potez ostane u śenci i nepredstavljen javnosti. Argusove oči ne bi bile dovoljne da isprate sva nedjela ove Vlade, te imamo mnogo posla na njenom raskrinkavanju. Oni znaju da ih budno pratimo dok pokušavaju da umrtve svaki segment države, od ekonomskog do prosvjetnoga i kulturnog i promijene suštinu Crne Gore, građanske i evropske.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić najavio je da će sredinom juna inicirati dijalog parlamentarnih subjekata kako bi se pokušalo naći rješenje za pitanja gdje je potrebna dvotrećinska ili tropetinska podrška poslanika, kao što su izborni zakon i izbor čelnika pravosuđa. Hoće li DPS pozitivno odgovoriti na tu inicijativu?

Predśednik Bečić je stvorio apsurdnu situaciju. Prvo mu je cjelokupna opozicija ponudila dijalog u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju kvalifikovanu većinu, uz uslov da za 20 dana odgodi usvajanje antiustavnog i antievropskoga zakona o tužilaštvu, suprotstavljenog stavu Venecijanske komisije, što je on eksplicitno odbio, a sada on najavljuje da će otvoriti dijalog. Ne smijemo im dozvoliti da nas zasipaju maglom demokratije koja za njih podrazumijeva političku igru po njihovim pravilima, đe je kompromis moguć samo ako se mi povučemo sa svojih pozicija do granice gubljenja svoga političkog obraza. Vladajuća većina se mora uozbiljiti i prestati despotski da se ponaša, ukoliko stvarno želi dijalog koji bi doveo do izlaska Crne Gore iz šatorskog nacionalizma u koji nas je za kratko vrijeme uvela. Nijesu uspjeli s ulice, ali jesu iz parlamenta.

Zakon o državnom tužilaštvu usvojen je i to drugi put, bez obzira na upozorenja VK i PSSE da nova rješenja predstavljaju rizik za nezavisnost Tužilačkog savjeta. Udaljavaju li nas takvi potezi od Evrope?

Zakon o državnom tužilaštvu donesen je uprkos stavu Venecijanske komisije, uprkos pravu i pravdi. To je zakon koji sumira prirodu sadašnje vlasti, zlonamjerne i neozbiljne. Ne udaljava nas ovaj zakon samo od Evrope. Udaljava nas od dobrih običaja, približava nas bezakonju. Njime se narušava princip tripartitne podjele vlasti, uvodi se svevlašće, koncentracija moći u rukama vlasti nemoćne da učini ma što za dobro društva, koja ,,ćeranijom“ umjesto suda želi prikriti učinke svoje nakaradne vladavine. Prijeko sudovanje i nacionalističko ludovanje, to nam je donijela ova ,,istorijska“ promjena vlasti.

U parlamentu se raspravljalo o prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jeste li iznenađeni što taj prijedlog nije „prošao“ na odborima, očekujete li da bude usvojen na plenumu?

Nijesam iznenađena, jer smo mi sve vrijeme govorili ko su naši politički protivnici. DF-ove pozicije su jasne. Njihovi heroji su Draža i Pavle Đurišić, Karadžić i Mladić. Rezolucija ni u jednom dijelu ne pominje da je neki narod genocidan, već osuđuje genocid u Srebrenici, koji je relativizovao ministar pravde izabran glasovima Demokrata i Ure. Navodno građanske partije nijesu u stanju da kažu ,,da“ rezoluciji kojom se sprečava negiranje genocida u Srebrenici i optužuju nas za politizaciju toga pitanja i stvaranje podjela. Ta gospoda moraju znati da je odnos prema zločinima i genocidima suštinska politika. Sve drugo je političica i udvaranje, dodvoravanje utvarama nakaznih politika koje su sunovratile region u ambis iz koga Evropa izgleda kao udaljeni san. I da, ja jesam za te podjele, da se zna ko genocidu kaže glasno ,,ne“ bez ikakvog ,,ali“ i ,,amandmanšenja“, a ko mu pripisuje karakteristike suprotne stavu međunarodnog suda.

Kako biste, nakon pola godine od izbora Vlade, ocijenili njen rad?

Za pola godine, ova vlada je postigla istorijski cilj, od najavljenog apostolata dovela je državu do pozicije protektorata. Bez obrzira na to što je formirana kao rezultat pobjede tadašnje opozicije na izborima 30. avgusta, ovo je pučistička vlada. Zavjerenička je, jer perfidno mijenja karakter crnogorskoga društva institucionalizujući projekat ,,srpskog sveta“, a stvarni je državni udar, jer pod njom pucaju sve vrijednosti za koje smo se borili mi i naši politički prethodnici u proteklom stoljeću.

Ova vlada radi na propasti Crne Gore, ekonomskoj, demokratskoj, kulturnoj. Prednjači u promovisanju nepotizma, u tome obara sve rekorde, dok građani još žive u zabludi da im je osvježilo. Raste broj nezaposlenih, ali porodicama vladajuće većine ne pada na pamet da odustanu od svoga zapošljavanja ,,po dubini“.

Najugroženije su oblasti prosvjete i kulture, jer u njima dr Bratić vrši vivisekciju crnogorskog identiteta, odlučna da preobrazi otvoreni crnogorski duh u palanački, petparački i parohijalni zloduh velikosrpskog ,,sveta“ kome ništa nije sveto do nacionalizma, etnofiletizma i negacije građanskog koncepta društva. Budite uvjereni, njen kadar će biti identičan onome koji pod pritiskom javnosti otpušta, samo što će sada, prije nego što ga inauguriše, izbrisati profile svojih pitomaca, ukoliko su bili na društvenim mrežama i naučiti ih da bez glaskanja sprovode politiku ,,posrbljavanja“ crnogorske prosvjete i kulture.

Nedavno je za novog mitropolita izabran Joanikije, za kojeg je u Beogradu lobirao premijer Zdravko Krivokapić. Uslijedila je večera sa Joanikijem, na kojoj su se čelnici vladajuće koalicije veselili uz nacionalističke pjesme. Upravo to je bilo mjesto odakle su iz DF-a poslali poruke da su spremni da riješe međusobne nesporazume. SPC je birala Vladu, da li sada rješava i njene unutrašnje probleme? Kako Vam sve to izgleda, ko vlada Crnom Gorom?

Ona ,,pevanija“ na večeri mitropolita SPC u Crnoj Gori kazuje više od svake riječi. I snimak potvrđuje sve ono o čemu govorimo godinama i zbog čega smo se zakonom željeli spasti pošasti klerikalizacije društva i uspostavljanja crkvene vlade. Ti fariseji i licemjeri ne smatraju lošim ,,pevaniju“ prigodnu Happy ili Pink produkciji, nego okolnost da je ona snimljena. Bez snimka, DPS se može predstavljati kao otimalac svetinja, bezbožnička i partija koja radi na slomu pravoslavlja. Bez snimka i dokaza, ta podla laž i podmetačina je prolazila. Sada svi uviđaju da su nastupila potonja vremena i da se Crna Gora mora spašavati iz ralja fanatizovanog nacionalizma. Nama treba moderna država đe će sve nacije razvijati svoje najbolje plodove, a ne namjesništvo đe će pirovati vampiri za ratne zločine osuđene ideologije.

Crnom Gorom sada vlada ko stigne, dok premijer pokušava da namigne svima, od SPC do evropskih ambasada.

Krivokapić je predložio da se temeljni ugovor sa SPC potpiše 30. oktobra na Cetinju. Kako to komentarišete, hoćete li imati konkretan odgovor na to?

Da ima ičega časnog u tome temeljnom ugovoru, crnogorska javnost bi znala sve o njemu. Država nam liči na pijacu u koju svako može da upadne kad mu je volja, da uzme što mu je volja i da nam državne prvake voda đe stigne. Moram vam reći da nijesam srećna zbog toga. U svojoj državi njenom premijeru moram da kažem sve što o njemu mislim, ali se gnušam kvalifikacije da je ,,mekušac“ kad ona dolazi od predśednika parlamenta Republike Srbije i svih Šešeljevih opservacija. To našoj vladajućoj većini ne smeta, kao što ih raduje blaćenje predśednika države na srpskim medijima, jer su to ljudi podaničkog mentaliteta. Niko se tome nije usprotivio, jer ljudima bez digniteta možete lomiti kičmu do mile volje, oni i nijesu za bolje. Zato se ođe ,,junače“, galame i lupaju, jer se slabići i kukavice tako hrabre za svoje nedostojne poteze.

Hoće li konačno biti neke zajedničke inicijative državotvornog bloka koja bi bila odgovor na dešavanja u Crnoj Gori? Kako zaštititi temeljne vrijednosti naše države?

Sve velike akcije za dobro ove države i društva sproveli smo zajedno sa našim političkim partnerima koji ośećaju pripadništvo Crnoj Gori i žele je vidjeti u Evropi. Nema nijednoga društvenog aktera koji smije biti izostavljen iz procesa koji slijedi, odbrana građanske i obnova moderne države, suprotstavljanje negatorskoj i ultranacionalističkoj ujdurmi na Crnu Goru. U momentima medijske okupacije i političke diverzije na našu državu, moramo biti pribrani i složni, nepodložni čuvenim crnogorskim zađevicama kad im vrijeme nije, jer se ovako mala država i društvo mogu očuvati samo zajedništvom.

Moramo biti jači od svojih slabosti, da bismo savladali moćnu alu koja dolazi iz više pravaca i finansirana je iz centara kojima samo oslabljena Crna Gora obezbjeđuje jake pozicije na regionalnoj i svjetskoj političkoj sceni.

Ođe je bezbjedna samo pravna nesigurnost i rušenje ustavnog poretka

Premijer Krivokapić imenovao je Dejana Vukšića za direktora ANB-a bez mišljenja Odbora za bezbjednost i Skupštine Crne Gore. Kako komentarišete takav potez – kršenje Zakona o ANB-u i nepoštovanje parlamenta?

Znate, kad se prvi čovjek na bilo kojoj poziciji ovako bira, on ne može biti prvi u očima javnosti. Kad se na ovaj način bira prvi čovjek jedne od najvažnijih institucija u državi, možete pretpostaviti koliko je bitna država tima koji ga biraju. Kao u Top listi nadrealista, ,,daj šta daš“, Crnoj Gori se dešava to, svi su funkcioneri plod ucjene i trgovine.

Zamislite kakav je to parlament kad se bez njegovog mišljenja bira direktor ANB-a! Zamislite bezbjednosnu sliku Crne Gore! Ođe je bezbjedna samo pravna nesigurnost i rušenje ustavnog poretka. Vlast koja djeluje kao političko ruglo čini sve da ocrni Crnu Goru.

Ko dirne Ljuba Čupića, osramotio je Crnu Goru

Kako komentarišete skrnavljenje spomenika Ljubu Čupiću? Šta je dovelo do ovakvog nepoštovanja tekovina antifašističke borbe?

Ljubo Čupić se ne dira, to se znalo, to se u Crnoj Gori vazda znalo. Otkad je ubijen da se osmijehom zavazda rodi, Ljubo Čupić je simbol crnogorskog dostojanstva, slobode, prkosa. Ko dirne Ljuba Čupića, osramotio je Crnu Goru.

U ovakvom političko-društvenom ambijentu prirodne su neprirodne pojave kao ova. No, da citiram Miladina Šobića iz pjesme posvećene Ljubu: Drugovi sviće! Sloboda na vidiku.

 

 

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Ambasadorke Rajnke i Popa upoznate s postupkom izbora članova Tužilačkg savjeta

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica sastao se danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke i šeficom Delegacije...

Zvanični sajt crnogorskog turizma dočekuje ekavicom

Da li je posrijedi nemaran Gugl prevod, ili poruka namijenjena ciljanom tržištu ili nešto teže od oboje ne znamo, ali prvi susret sa zvaničnim...

Zatvara se saobraćaj u Ulici 27. marta u Podgorici

Saobraćaj za sve vrste motornih vozila u Ulici 27. marta, od raskrsnice kod tzv. Zabjelska Vektra, do raskrsnice sa Ulicom IV jula, zatvara se...

Slovenija već osvojila tri medalje

Tina Trstenjak je osvojila treću medalju za Sloveniju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Džudistkinja je bila srebrna u kategoriji do 63 kilograma. Poražena je u finalu...

BlackBerry predstavlja telefon sa podrškom za 5G?

Ljubitelji ovog brenda možda se još uvijek nadaju nečemu, pogotovo sada kada stižu glasine da je BlackBerry telefon koji podržava 5G još uvijek u...

Najčitanije

Povezano

Vuković: Bratić već u školama uspostavlja zakone srpskog sveta, vulgarna smjena direktora uvodi nas u morbidnu politizaciju prosvjete

Ministar Aleksandar Vulin i Andrija Mandić uz zvona i praporce najavljuju realizaciju srpskog sveta, ministarka Bratić, koja je onomad piskarala o Crnogorcima kao proizvodu...

Majke Srebrenice sa poslanicama opozicije: ”Prijatelji Srebrenice ali i cijele Bosne!”

Majke Srebrenice prije dva dana sastale su se sa poslanicama opozicije u Skupštini Crne Gore. One su u restoranu "Pod Volat" sastale sa Draginjom Vuksanović...

Vuković: Politička odmazda u prosvjeti, ova Vlada je neprirodna nepogoda kojoj se mora reći dosta

Nova Vlada svakodnevno sprovodi revašizam na svim nivoima, drugoga posla i nema do toga, rekla je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković na današnjoj pres konferenciji...

Vuković: Obrazovni sistem potopio je cunami velikosrpskog projekta čiji je direktni izvršitelj Vesna Bratić

Obrazovni sistem potopio je cunami velikosrpskog projekta čija je ministarka Bratić direktna izvršiteljka, saopštila je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković. "Primjer direktorke iz Pljevalja, kao i...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gagica
14.06.2021-07:47 07:47

Gospođa ima najbrojniju kolekciju kapa a Dara bubamara najbrojniju kolekciju cipela. Mora se priznati da obje imaju vrhunski glas i govorničke sposobnosti. Narodne mase sa nestrpljenjem čekaju da se pojave pa makar i na RTCG ili Pink TV ali u zabavnom programu.

Lada
14.06.2021-16:14 16:14

Bravo Aleksandra!