Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora prolazi kroz težak tranzicioni period, istinski dijalog jedino rješenje trenutnog stanja

''Naša država lider u evropskim integracijama, ali da istovremeno prolazi kroz tranzicioni period koji je težak i izazovan''

U okviru posjete Štefana Holthof-Fertnera, ministra za savezne i evropske poslove savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija Njemačke, održan je zajednički sastanak sa Odborom za evropske integracije i Odborom za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore. Na sastanku je bilo riječi o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, te je zaključeno da je istinski dijalog jedino rješenje trenutnog stanja.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović zahvalio je na ekspertskoj i finansijskoj podršci Njemačke razvojnim projektima u Crnoj Gori, koji su u velikoj mjeri pomogli ispunjavanju evropskih standarda.

“Gvozdenović je kazao da među političkim strankama koje su zastupljene u Skupštini postoji konsenzus oko cilja evropskih integracija Crne Gore i pored njihovih različitih prioriteta. Gvozdenović je iskazao interesovanje za iskustvo vlade pokrajine u gornjem domu njemačkog parlamenta, Bundesratu u okviru evropskih procesa”, saopšteno je iz Skupštine.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić je saopštio da Crna Gora ulaže značajne napore u približavanju svojih demokratskih i pravnih standarda evropskim.

“Ukazao je da je naša država lider u evropskim integracijama, ali da istovremeno prolazi kroz tranzicioni period koji je težak i izazovan”, navode iz Skupštine.

Lekić se osvrnuo na fenomen zamora proširenja, uz ocjenu da je isti proizveo kontraefekat na Zapadnom Balkanu, odnosno doveo do zamora od dugog čekanja.

Ministar Holthof-Fertner kazao je da Evropska unija treba da pokaže jasnije povjerenje i podršku zemljama Zapadnog Balkana kada je u pitanju njihovo članstvo u EU.

“Holthof-Fertner je kazao da unutrašnji izazovi u državama članicama Unije i kompleksan način donošenja odluka u tijelima i institucijama EU jasno utiču kako na procese odlučivanja unutar EU, tako i na dinamiku procesa proširenja Unije”, navodi se u saopštenju.

Holthof-Fertner naglasio je važnost jedinstva Evrope, kao uslova od kojeg će zavisiti njena budućnost.

Ministar se osvrnuo i na Konferenciju o budućnosti Evrope, ističući da jedan od zaključaka Konferencije mora biti vezan za Zapadni Balkan i pregovore o pristupanju Uniji.

Na sastanku je razgovarano i o odnosima EU i Crne Gore u procesu evropskih integracija i dužini pregovora, a poslanici su pozdravili pozitivan stav pojedinih država članica Unije o prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Razgovarano je i o političkom životu i praksama Njemačke u periodu od stvaranja Evropske zajednice do danas, kao i o mogućem uticaju predstojećih federalnih izbora na region.

Na sastanku je bilo riječi i o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, te je zaključeno da je istinski dijalog jedino rješenje trenutnog stanja.

Pored predsjednika dva odbora, sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za evropske integracije Simonida Kordić, Daliborka Pejović i Fatmir Gjeka, i članice Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Tamara Vujović i Aleksandra Vuković.

Osim ministra Holthof-Fertnera, sastanku su prisustvovali i Nj.E. Robert Veber, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Ludger Zimes, rukovodilac odjeljenja za Evropu i međunarodne poslove u državnoj kancelariji Vlade savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Maksimilian Diter, lični referent ministra, i Eva Maria Durstevic-Maršal, referent za Zapadni Balkan u Državnoj kancelariji Sjeverna Rajna – Vestfalija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve