Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora produžila sankcije Rusiji

Savjet EU je 10. septembra odlučio je da produži sankcije Rusiji ''zbog akcija koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine za još šest mjeseci''

Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Norveška pridružile su se produženju sankcija EU protiv Rusije zbog, kako je obrazloženo, akcija protiv ukrajinskog teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti. To potvrđuje Deklaracija visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost o usklađivanju određenih zemalja sa odlukom EU, koja je objavljena na internet stranici Savjeta Evrposke unije.

“Dana 10. septembra 2021. godine, Savjet je usvojio Odluku (ZSBP) 2021/1470 o izmjeni Odluke 2014/145/ZSBP. Odlukom Savjeta obnovljene su postojeće restriktivne mjere za narednih šest mjeseci, do 15. marta 2022.godine. Zemlje kandidati Crna Gora i Albanija, te zemlja EFTA Norveška, članica Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, usklađuju se sa ovom Odlukom Savjeta “, navedeno je u dokumentu.

Napominje se da će ove zemlje osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Savjeta.

U dokumentu se navodi da Evropska unija pozdravlja i prima k znanju ovu obavezu.

Savjet EU je 10. septembra odlučio je da produži sankcije Rusiji “zbog akcija koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine za još šest mjeseci”.

Restriktivne mjere u pogledu akcija koje, kako tvrde u EU, podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine prvi put su uvedene 17. marta 2014.godine.

Restriktivne mjere predviđaju ograničenja putovanja, zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava ili drugih ekonomskih resursa na raspolaganje licima i subjektima na spisku. Sankcije će se i dalje primjenjivati na 177 pojedinaca i 48 ustanova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve