Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora prijemom u NATO intenzivirala odnose sa Turskom

Pukovnik Kablaj je istakao rezultate koje je Crna Gora ostvarila u reformi sistema odbrane, naglasivši da se naša zemlja dokazala kao pouzdan evroatlantski saveznik

Saradnja ministarstava odbrane i oružanih snaga Turske i Crne Gore dodatno je intenzivirana nakon prijema Crne Gore u NATO, saopšteno je na sastanku ministarke odbrane Olivera Injac sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Turske za Crnu Goru Muhamedom Kablajem.

Injac je istakla značaj intenziviranja saradnje dvije zemlje u oblasti odbrambene industrije, imajući u vidu da se Crna Gora opredijelila za kontinuirano ulaganje u sistem odbrane, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga i adekvatnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove.

Pukovnik Kablaj je istakao rezultate koje je Crna Gora ostvarila u reformi sistema odbrane, naglasivši da se naša zemlja dokazala kao pouzdan evroatlantski saveznik.

“Turska je posvećena jačanju prijateljskih veza i unapređenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom i spremna je za razmatranje novih modaliteta za jačanje ovih odnosa”, rekao je Kablaj.

Uspješan rad pukovniku Kablaju poželio je i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-major Rajko Pešić, potvrdivši opredjeljenje za daljim jačanjem odbrambene saradnje dva ministarstva. Pešić se zahvalio i na donaciji medicinske opreme koju je, u aprilu 2020. godine, Turska uputila u vidu pomoći Crnoj Gori u borbi sa epidemijom COVID-19, naglasivši da je ova, kao i prethodne donacije, iskaz solidarnosti i prijateljske podrške koju Turska pruža Crnoj Gori.

Pukovnik Kablaj je u odvojenim susretima razgovarao i sa v.d. generalnim direktorom Direktorata za logistiku potpukovnikom Veljkom Mališićem, v.d. generalnom direktoricom Direktorata za upravljanje ljudskim resursima, kadrovska i statusna pitanja Vesnom Mijović, načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem, kao i načelnicom Direkcije za međunarodnu saradnju, Žanom Špadijer.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve