Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora podržala sankcije EU bliskom Putinovom saradniku

Za Kurčenka se navodi da je ukrajinski državljanin koji je uz podršu proruskih separatista preuzeo nadzor nad nekoliko velikih metalurških, hemijskih i energetskih postrojenja

Vlada Crne Gore podržala je odluku Evropske unije da uvede dodatne sankcije dvojici ruskih i ukrajinskih državljana zbog, kako su kazali, ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. Na listi su Jevgenij Viktorovič Prigožin i Sergij Vitalijovič Kurčenko. Na sajtu EU navodi se da je Prigožin istaknuti ruski preduzetnik, blisko povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskim Ministarstvom odbrane.

Ukazano je da je Savjet EU 21. aprila unutar postojećeg okvira sankcija donio mjere ograničavanja protiv još dva pojedinaca zbog njihove uloge u podrivanju ili ugrožavanju teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, te zbog ostvarivanja koristi od ruskih odluka “u vezi nezakonitog pripojenja Krima i destabilizaciji istočne Ukrajine”.

Za Kurčenka se navodi da je ukrajinski državljanin koji je uz podršu proruskih separatista preuzeo nadzor nad nekoliko velikih metalurških, hemijskih i energetskih postrojenja.

Prigožin je, ističe se, neslužbeni vođa “Grupe Wagner,” vojnog subjekta u Rusiji. Neka od njegovih preduzeća, ističe se, imala su koristi od “velikih ugovora o javnoj nabavci s ruskim Ministarstvom odbrane nakon nezakonitog ruskog pripojenja Krima i okupacije istočne Ukrajine”.

Osim Crne Gore, ove sankcije su od zemalja regiona podržali i Sjeverna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina.

“One će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Savjeta”, piše u saopštenju.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinjanka
08.05.2022-11:29 11:29

Kako su mi cudni ovi nasi DF -DEMOKRATE politicari koji racunaju PUTINA BRATOM nijedan se nije pokupijo sa sinovima da podju u rat da mu pomognu- svoju guzicu cuvaju a tudju bi da posalju ka da su njihove guzice mnogo vrednije od drugih Nema vise nadjene djece na ulici i u borbu za tudje guzice nego izazvao si tucu i u ring na dvoboj najljepse je biti navijac!!

Cicvara
08.05.2022-11:53 11:53

Putin bi trebao sve DEMOKRATE-DF- Pozvat na sastanak i urucit im medalje za podrsku prije no so ih posalje na prvu liniju u UKRAJINU! Crna Gora bi poslije pozvala PUTINA da mu uruci Medalju za spas CRNE GORE!!!

gagi
08.05.2022-17:45 17:45
Reply to  Cicvara

A “podijelio je Putin”ordenje preko Vucica za DF,SNP i Demokrate. Kombi CAKTARA ( zvona za ovnove i brave) tako da se imaju sa cim KITITII da bolje bleje po ULICA,evo Pipun na celo BARANA (baran je OVAN u Rusiju)zove na vaninstitucionalno “djelovanje”i rusenje Vlade Abazdovica.