Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministar Darmanović: Crna Gora osuđuje ponašanje Rusije

Crna Gora je, kao članica NATO, osudila ponašanje Rusije u nedavnom incidentu u Azovskom moru, rekao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, nakon prvog dana sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, koji je juče počeo u Briselu.

Darmanović, koji predstavlja najmlađu članicu Alijanse, kazao je da su glavne teme jučerašnjeg sastanka bile izazovi koje predstavlja sadašnja kriza između Ukrajine i Rusije u Azovskom moru, kao i pitanje Ugovora o raketama srednjeg dometa iz kojeg SAD namjeravaju da se povuku. –

– Jasno je zaključeno da se radi o vrlo opasnom incidentu u kojem je Rusija upotrijebila sopstvene pomorske snage da bi zatvorila Kerčki prolaz, što je rezultirao oduzimanjem brodova i privođenjem ukrajinskih mornara. NATO je ukazao da jedna takva situacija nije prihvatljiva. Pozvali smo da se ta situacija što prije okonča na miran način – da dođe i do oslobođenja brodova i mornara od strane Rusije, kako bi se na normalan način nastavio mirovni proces. Osudili smo ovakvo ponašanje Rusije – rekao je Darmanović crnogorskim novinarima u Briselu.

Darmanović je kazao da Rusija već duže vrijeme krši sporazum o raketama srednjeg dometa.

– Podržali smo američki predlog da se suspenduje ugovor na 60 dana i da prilika Rusiji da se vrati u normalni režim toga ugovora. A ukoliko se to ne desi, svi smo spremni na to da ugovor više ne važi i da će NATO preduzeti sopstvene mjere za zaštitu i Alijanse i strateškog kvaliteta u Evropi – naveo je crnogorski šef diplomatije.

Najvažnija tema današnjeg, drugog dana sastanka, biće Zapadni Balkan i sigurnost regiona. Darmanović navodi i da će Crna Gora kao punopravna članica Alijanse podržati napore BiH da se približi Alijansi.

– Novac koji Crna Gora izdvaja za pomoć Avganistanu, 400 hiljada dolara godišnje, uglavnom se koristi za unapređenje i izgradnju zdravstvenog sistema odbrambenih snaga i nabavku medicinske opreme – rekao je ministar Darmanović.

Jedna od tema biće i bezbjednosna situacija u Avganistanu, gdje crnogorski vojnici učestvuju kao dio NATO misije „Odlučna podrška“. NATO je na jučerašnjem sastanku i formalno optužio Rusiju za kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987, kojim se Evropa oslobodila nuklearnih raketa postavljenih na kopnu.

– Saveznici su zaključili da je Rusija razvila i na terenu postavila raketni sistem 9M729, čime se krši sporazum INF i predstavlja značajne rizike po evroatlantsku bezbjednost – navodi se u saopštenju izdatom poslije sastanka ministara spoljnih poslova država članica NATO.

SAD su poručile evropskim saveznicima da bi željele da se usvoji zajednički stav prema ponašanju Rusije u Ukrajini.

– NATO je neophodan instrument za bezbjednost u Evropi – rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova NATO.

Pompeo je rekao da SAD ne dovode u pitanje ulogu Alijanse i da ovaj sastanak NATO-a treba da razjasni stavove prema Moskvi u vezi sa ukrajinskim sukobom.

izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve