Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora napreduje ka EU, veće zalaganje neophodno u vladavini prava

Konsultativni odbor

Sa sjednice konsultativnog odbora Evropske unije i Crne Gore poručeno je da naša zemlja i dalje napreduje na putu ka Uniji, ali da je neophodno veće zalaganje u vladavini prava. Pojedini učesnici poručili su, međutim, da Crna Gora više nije lider u integracijama, dok su iz nevladinog sektora istakli da su sve manje zainteresovani za pregovarački proces.

Uprkos unutrašnjoj krizi, Crna Gora i dalje prednjači u evropskim integracijama, kaže ambasadorka Evropske unije u našoj zemlji Oana Kristina Popa.

“Crna Gora i dalje je najnaprednija zemlja na putu ka Evropskoj uniji. Međutim, da bi postala punopravna članica evropske porodice neophodna je institucionalna i politička stabilnost. Potpuno kompletiranje Ustavnog suda ključno je za stabilizaciju prilika u zemlji. Da kompletiranje Ustavnog suda otvara novu perspektivu u pregovorima s Unijom, poručuju i iz Ministarstva evropskih poslova”, kazala je Popa.

“Izborom sudija Ustavnogsuda stvoreni su uslovi da ubrzamo rad na realizaciji obaveza koje vode do ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima, koja su ključna za ukupnu dinamiku integracionog procesa”, istakla je Milena Žižić.

Profesorica Gordana Đurović, međutim, smatra da smo dalekood ispunjenja privremenih mjerila, te da više nijesmo lider u integracijama. Ističe da je krajem prošle godine bilo dosta dobrih vijesti za region, ali ne iza našu zemlju, koja je jedina ostala van agende Evropske unije.

“Bosna je dobila kandidaturu, Kosovo podnijelo aplikaciju, postignuta saglasnost da se dogovorivi zna liberalizacija, upućena snažna podrška dijalogu Beograda i Prištine, Sjeverna Makedonija i Albanija počele pregovore. A, mi nismo bili ni pod tekućim pitanjima”, kazala je Gordana Đurović.

Iako je sa sjednice Odbora poručeno da je učešće civilnog društva ključno u integracijama, predstavnici nevladinog sektora kažu da su sve manje zainteresovani za pregovorački proces.

“Iz razloga što postoji veliko nezadovoljstvo onim što je očekivani učinak, ali i odnos vlade prema civilnom društvu. I to je jedna klima koja za posljedicu ima to što sada imamo najmanji broj predstavnika NVO sektora u pregovaračkoj strukturi i da prvi put ne može da se popuni Savjet za vladavinu prava”, istakla je Daliborka Uljarević.

Iz Ministarstva su pozvali nevladin sektor da se aktivnijeuključi u proces integracija, ističući da su im važan partner na evropskomputu, ali da njihovo znanje i iskustvo nijesu u potpunosti valorizovani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve