Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora na putu ka karbonski neutralnoj budućnostiu

Osim toga, podsjećaju, Crna Gora učestvuje i u globalnim inicijativama poput No New Coal sporazuma Ujedinjenih nacija, Global Ocean Alliance i Sofijske deklaracije

Kako bi ubrzala tempo svog putovanja kroz klimatsku adaptaciju i stvaranje niskokarbonske budućnosti, revizijom Nacionalno utvrđenog doprinosa Vlada Crne Gore se obavezala na smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte do 35 odsto do 2030. godine, što znači smanjenje od 2.117 kt emisija CO2 do 2030. godine, saopštavaju iz Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja.

Osim toga, podsjećaju, Crna Gora učestvuje i u globalnim inicijativama poput No New Coal sporazuma Ujedinjenih nacija, Global Ocean Alliance i Sofijske deklaracije.

“Uprkos tome što globalnoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte doprinosi sa svega 0,009 odsto Crna Gora ima ambiciju da preuzme vodeću ulogu kod međunarodnih partnera i fondova, kako bi sprovela promjene – i na taj način postala primjer ostalim malim državama koje žele ostvariti veliki uticaj. Vlada aktivno radi, kako na međunarodnom tako i na nacionalnom nivou, na ubrzanju sprovođenja mjera koje se tiču klimatskih promjena, kroz niz međuresornih reformi i proaktivnih mjera”, navode u saopštenju.

Iz MEPG kažu da je Crna Gora bila među prvim balkanskim državama koje su preuzele dodatne obaveze povodom klimatskih promjena kroz smanjenje emisije CO2.

“Sa postignutim ciljem umanjenja karbonske emisije od 30 odsto, postavljenim 2015. godine, Crna Gora je ove godine povećala cilj redukcije na 35 odsto do 2030. godine, a to povodom obilježavanja 30 godina od proglašenja za ekološku državu. Postoje indicije da će sistematske mjere u šumarskom i poljoprivrednom sektoru pomoći da država dostigne redukciju i do 40 odstou naznačenom periodu. Ulaganje u čistu energiju, čistu tehnologiju, uz napore za povećanje zelene infrastrukture i razvoja, ključni su fokus Vlade i dio njene vizije o izgradnji zelene ekonomije za budućnost, uz nove industrije i radna mjesta. To podrazumijeva podršku prekograničnom upravljanju rizikom od poplava i razvoj energetske infrastrukture, uključujući izgradnju novih vjetroelektrana i pametnih brojila”.

Vlada nastavlja sa usklađivanjem politika sa zakonodavstvom EU, čime je osigurana osnova za nacionalni sistem praćenja, izvještavanja i kontrolu štetnih gasova, kao i za unapređenje materija koje utiču na emisiju GHG. Prof. dr Danilo Mrdak, državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kaže:

“Naša je namjera da postanemo primjer male države koja će pokazati da su velike stvari moguće. Odlučni smo uzeti učešće u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena i osigurati nultu neto budućnost. Znamo da nas čeka još mnogo posla kako bi osigurali pravu tranziciju za ljude u Crnoj Gori, regionu i globalnoj zajednici. Zbog toga smo se obavezali na dalje smanjenje emisije štetnih gasova, sprovođenje velikih planova za prilagođavanje i ublažavanje uticaja klimarskih promjena, kao i na saradnju sa našim evropskim partnerima i nacijama širom svijeta, kako bi djelovali globalno”.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, Crna Gora se dodatno obavezala na niz konkretnih klimatskih aktivnosti, koje uključuju uvođenje karbonskih poreza i tržišnih modela za podsticanje obnovljivih izvora energije, kao i postepeno ukidanje subvencija na ugalj, što predstavlja dio sveukupne ambicije da postane karbonski-neutralna država. Vladina posvećenost, kažu iz MEPG, širem programu ulaganja u zelenu infrastrukturu uključuje: upravljanje pitkim vodama i razvoj solarnih i vjertro-projekata u narednih pet godina.

Podsjećaju da je na međunarodnom planu, Crna Gora je jedna od sedam vodećih zemalja potpisnica dokumenta Ujedinjenih nacija o zaustavljanju izgradnje novih termoelektrana. Uz Čile, Dansku, Francusku, Njemačku, Šri Lanku i Veliku Britaniju, Crna Gora podržava globalno ukidanje upotrebe uglja kroz No New Coal Agreement. Očekuje se da će im se mnoge zemlje uskoro pridružiti.

“Takođe, Crna Gora je jedna od 62 zemlje koje podržavaju britansku Global Ocean Alliance inicijativu za biodiverzitet i konzervaciju, pod nazivom 30by30, čime se multilateralno obavezala na očuvanje 30 odsto svjetskih okeana do 2030. godine”.

Delegacija Vlade Crne Gore će učestvovati na COP26 u Glazgovu, gdje će se usaglasiti sa međunarodnim naporima ka dostizanju globalnog net-zero cilja i planu zadržavanja rasta prosječne globalne temperature u okviru od 1,5 stepena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve