Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora na čelu CEI, prioriteti naučna diplomatija

Generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Veljko Milonjić kazao je da će Crna Gora na sastanku nacionalnih koordinatora iz 17 članica zemalja Centralno-evropske inicijative (CEI) predstaviti plan predsjedavanja ovom Inicijativom

Generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Veljko Milonjić kazao je da će Crna Gora na sastanku nacionalnih koordinatora iz 17 članica zemalja Centralno-evropske inicijative (CEI) predstaviti plan predsjedavanja ovom Inicijativom.

Crna Gora je 1. januara počela jednogodišnje predsjedavanje CEI, najvećom i najstarijom regionalnom organizacijom na prostoru Centralne i Jugoistočne Evrope.

“CEI ima za cilj stvaranje boljih preduslova za društveno-ekonomski razvoj regiona i njegovu povezanost, te otvaranje tema koje su preduslov daljim evropskim integracijama”, kazao je Milonjić.

On je naglasio da će tokom predsjedavanja Crna Gora organizovati Samit predsjednika Vlada, sastanke ministara vanjskih poslova, političkih direktora, te nacionalnih koordinatora, ali i druge skupove od interesa za CEI i njene države članice.

“Prioriteti koje će Crna Gora promovisati tokom 2020. godine su naučna diplomatija, zaštita životne sredine, povezanost, reforma javne uprave i kreativne i kulturne indutrije. Takođe, radićemo na unapređenju saradnje između parlamenata zemalja članica CEI, kao i na jačanju biznis dimenzije, promovišući ekonomske potencijale i vrijednosti regiona”, kazao je Milonjić.

Istakao je da Crna Gora po drugi put predsjedava ovom inicijativom čime potvrđuje ulogu dokazanog, aktivnog i pouzdanog regionalnog aktera, posvećenog dobrosusjedskim odnosima i saradnji, ali i zemlje koja kao prvi naredni član EU može da podijeli iskustva sa drugim državama.

Osim CEI, ove godine, kako je rekao, Crna Gora predsjedava sa još četiri regionalne inicijative.

“Riječ je o velikom i izazovnom poslu, ali poslu koji pruža satisfakciju, jer potvrđuje da je Crna Gora zavrijedila da bude značajan akter koji doprinosi jačanju i promociji vrijednosti i politika koje dijeli danas u okviru multilateralnih organizacija kakve su UN, OEBS, SE, NATO, a sjutra i u okviru EU”, kazao je Milonjić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve