Crna Gora ima kapacitete da se suoči sa izazovima koji nose mješovite migracije, ocijenila je šefica Regionalne kancelarije UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu, En-Kristin Erikson.

Melvudin Nuhodžić, En-Kristin Erikson

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić sastao se danas sa Erikson.

Oni su ocijenili da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) imaju kvalitetnu i sadržajnu saradnju u svim pitanjima od značaja na planu rješavanja statusa interno raseljenih lica, međunarodne zaštite i unapređenja operativnog odgovora na izazove u toj oblasti.

Nuhodžić je naveo da cijeni doprinos koji se ostvaruje kroz saradnju sa Regionalnom kancelarijom UNHCR-a, ističući da ona daje izuzetne rezultate.

„U prethodnom periodu povećali smo smještajne kapacitete u Centru za prihvat, formirali mobilne biometrijske timove koji su pružali pravnu pomoć interno raseljenim licima sa Kosova, organizovali obuke za službenike koji rade na poslovima međunarodne zaštite stranaca“, kazao je Nuhodžić.

On je dodao da će se i u narednom periodu posvećivati velika pažnja unapređenju stanja u ovoj oblasti.

Istakao je da je Crna Gora snažno podržala usvajanje Globalnog sporazuma za izbjeglice i pripremila smjernice za djelovanje.

Time je, kako je naveo, potvrđena odlučnost države da doprinese međunarodnim naporima da se potvrde principi zaštite izbjeglica, podsjećajući na napore države koji traju još od devedesetih godina na rješavanju pitanja izbjeglih, raseljenih i interno raseljenih lica.

Šefica Regionalne kancelarije UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu, En-Kristin Erikson je pohvalila saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i kazala da uspostavljene dobre prakse mogu služiti kao primjer drugim državama u regionu.

Izrazila je zadovoljstvo povodom uspješno realizovanog Prvog koordinacionog sastanka donatora „Zajednički odgovor na mješovite migracije“ koji je održan u Podgorici.

»Crna Gora je pokazala da ima kapacitete da se suoči sa izazovima koji nose mješovite migracije, saopštila je Erikson i kazala da je namjera ove organizacije da se u predstojećem periodu promijeni percepcija ove regije.

„Crna Gora nije samo mjesto tranzita, već zemlja koja je stvorila sve zakonske preduslove za pružanje adekvatne međunarodne zaštite“, konstatovala je Erikson.

Na sastanku je zaključeno da je dosadašnja uspješna realizacija zajedničkih projekata dobar osnov za nastavak aktivnosti, i da Crna Gora ima dobar normativno pravni okvir, kako u oblasti zaštite i prijema, tako i u oblasti pomoći licima i njihove integracije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve