Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora iz problema može izaći samo dijalogom, najveća greška DPS-a potcjenjivanje uticaja SPC

''Ako ijedan narod treba da razumije koliko je teško dobiti državu i koliko ju je lako izgubiti onda smo to mi, ali izgleda da mi lako zaboravljamo'', kazao je Baletić

Gostujući na tribini Matice crnogorske Śednik četvrtkom, reditelj Branko Baletić je kazao kako jednom od najvećih grešaka dugogodišnje vladavine DPS-a smatra potcjenjivanje uticaja SPC-a i guranje tog problema pod tepih.

“Ako ijedan narod treba da razumije koliko je teško dobiti državu i koliko ju je lako izgubiti onda smo to mi, ali izgleda da mi lako zaboravljamo”, kazao je Baletić.

Dodaje kako „djelovanje SPC treba zabraniti dok se ne registruje u Crnoj Gori“.

“Jedna od najvećih grešaka DPS-a je bila potcjenjivanje te crkve, a bilo je ljudi koji su upozoravali na opasnost. Kada se jednom otkrije ko je sve crnogorske crkve, manastire i zemljišta prebacivao na SPC, vidjećete da je to sve radila država i njeni činovnici. Mi smo obavili sve te poslove “, rekao je Baletić.

On zato upozorava da poruke SPC da je Crna Gora „mala Ukrajina“ i da će doći do „ukrajinizacije Crne Gore“ treba ozbiljno shvatati.

“Ja mislim da su oni pronašli slabe tačke i naše i međunarodne zajednice i da će ići do kraja”,  naveo je on.

Smatra i kako nije dovoljno urađeno na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

Takođe smatra da crnogorski nacionalizam u nekom blažem obliku postoji i da je nastao kao odgovor na velikosrpski. Poručuje i da do pomirenja mora doći ali, kako kaže, na bazi istine a ne konsenzusa političara.

“Iz ovoga se može izaći samo dijalogom”, rekao je Baletić.

Kada je riječ o novoizabranom predsjedniku države Jakovu Milatoviću, Baletić je ocijenio kako problem s njegovom inauguracijom dovoljno govori o svakom odsusutvu institucija ove države.

“Ljudima treba dati šansu. Sjetimo se da je i dugogodišnji predsjednik države vodio drugačiju politiku na početku”, kaže Baletić.

Naveo je i kako lideri pokreta Evropa sad nisu ideološki, već interesni protivnici Crne Gore.

“I ovolika okrenutost ka Evropi sad pokazuje jednu stvar, a to je interes. Razočarenje i nedostatak građanske svijesti su nas doveli u tu situaciju”, istakao je Baletić.

Poručuje i kako je podjela na državotvorne partije i one koje to nisu pogrešna i kako nas to ne vodi nigdje, te kako od predstojećih parlamentarih izbora ne očekuje ništa.

Projekat Otvoreni Balkan okarakterisao je kao „drzak test“ i Crnoj Gori potpuno nepotreban. Iza njega se krije „plan međunarodne zajednice o stvaranju tri velike države na Zapadnom Balkanu“.

“To je i izgovor Srbije koja zna da neće ući u Evropsku uniju, jer joj samo 30 odsto građana podržava Evropsku uniju”, kazao je Baletić.

Kulturi potrebna sistemska rješenja

Govoreći o jugoslovenskoj kinematografiji, Baletić je ispričao kako je SFRJ imala sreću, jer je Tito bio „veliki ljubitelj filma“.

“On je razumio šta to znači i dnevno je gledao po dva filma”, rekao je Baletić.

Ispričao je i kako Crna Gora nikada nije imala šansu da se u kinematografskom smislu razvija, jer za to nije imala institucije i zbog čega su njeni najbolji stvaraoci bili primorani da stvaraju negdje drugo.

“Napravili smo pomak prije nekih desetak godina i opet je sve stalo. Dobra djeca opet idu negdje drugo. Nema volje, nema energije i nema plana o kulturi i kinematografiji “, kaže Baletić.

Na pitanje šta bi prvo uradio kada bi bio u poziciji da kreira javne politike, Baletić je odgovorio kako bi se toga odrekao.

“Ja vjerujem u sistemska rješenja, a ta naša potreba da nas neko vodi nas je i dovela tu gdje smo sad. Ministar kulture Crne Gore funkcioniše od sebe do Vlade i od Vlade do sebe, a ne od sebe do svih nas i od svih nas do sebe. Da je Milo Đukanović bio ministar kulture bio bi to njegov najteži mandat u karijeri. Ministar kulture mora da diktira promjenu odnosa prema kulturi i ne može neko ko pripada drugačijem vrijednosnom sistemu da diktira pravila u kulturi”, zaključio je Baletić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
21.04.2023-12:00 12:00

O Bože budale…….