Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora i Mađarska dokazani prijatelji i u izazovnim vremenima

Radulović je rekao da je pandemija pred gotovo sve države svijeta postavila nove izazove, pri čemu je ocijenio da je Mađarska u tome pokazala sposobnost i kapacitete, te da nije zaboravila na saveznike

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Piter Sijarto uručio je danas u Podgorici ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću i ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović donaciju od 200.000 doza vakcina Sinofarm. Radulović je ocijenio da je ovim gestom, njegov kolega Sijarto još jednom pokazao da je Mađarska primjer solidarnosti i prijateljstva u izazovnim i nepredvidivim vremenima, saopšteno je iz tog minsitarskog resora.

“Za nas, svaka doza vakcine predstavlja dodatan vjetar u leđa da imunizacija stanovištva bude što uspješnija, kako bismo u što većem broju sačuvali zdravlje građana, povratili normalan životni ritam i fokusirali se na ekonomski oporavak države”, kazao je šef crnogorske diplomatije i dodao da 200.000 doza, simbolično predstavlja 100.000 spašenih života ili jednu četvrtinu ukupnog stanovništva Crne Gore.

Radulović je rekao da je pandemija pred gotovo sve države svijeta postavila nove izazove, pri čemu je ocijenio da je Mađarska u tome pokazala sposobnost i kapacitete, te da nije zaboravila na saveznike.

Ministar Sijarto je kazao da je ponosan na činjenicu da je Mađarska donirala danas Crnoj Gori 200.000 vakcina, ocjenjujući da je ovo još jedan zajednički korak naprijed u borbi protiv pandemije.

“Stabilna situacija na Zapadnom Balkanu i uspješno suočavanje sa pandemijom je u interesu Mađarske. Naš cilj je da pomognemo našim partnerima i saveznicima kako bismo ostvarili što bolje rezultate u zaustavljanju pandemije”, poručio je on.

Govoreći o bilateralnim pitanjima, navode iz Ministarstva, Sijarto je naglasio da su mađarski investitori vrlo zainteresovani za Crnu Goru, te da je Mađarska pružila finansijsku podršku pojedinim firmama kako bi se pojavile na crnogorskom tržištu. U tom domenu, naglasio je da je za njih posebno interesantan sektor turizma, te da će uložiti dodatne napore kako bi mađarske kompanije uspješno poslovale posebno u ljetnjoj turističkoj sezoni.

Šefovi diplomatija dvije države zajednički su razmotrili mogućnosti za produbljivanje saradnje i u oblastima ekonomije energetike i ekonomske diplomatije.

“U kontekstu multilateralne saradnje, ministar Radulović je čestitao Mađarskoj na preuzimanju jednogodišnjeg predsjedavanja Višegradskom grupom i izrazio spremnost da intenziviramo saradnju i u ovom formatu”, navodi se u saopštenju.

Naglasio je da Crna Gora veoma cijeni zajednički stav Mađarske, Austrije, Češke, Poljske i Slovačk o podsticaju učešća zemalja Zapadnog Balkana na Konferenciji o budućnosti Evrope i apelu da što više zemalja-članica EU podrži njihovu uključenost u ovaj važan događaj, ocjenjujući da je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi, a pomenuta Konferencija je od izuzetnog značaja za zajedničku evropsku perspektivu.

“Vjerujem da će današnja posjeta i vrijedna donacija dati novi zamah razvijanju sveukupnih prijateljskih odnosa naših država i naroda. U Crnoj Gori imate prijatelja i saveznika, kod kojeg ste uvijek dobrodošli”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve