Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora i dalje bez datuma za međuvladinu konferenciju

''Plan je da to bude u junu, ali znate da za to moramo da postignemo jednoglasnu odluku svih zemalja članica''

Savjet EU dogovorio je juče primjenu revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom, nakon što su obje zemlje kandidati izrazile spremnost prihvatanje nove metodologije.

Promjene će biti prilagođene postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom tokom narednih međuvladinih konferencija, saopšteno je iz Savjeta EU. Međutim, zemlje članice, nijesu dogovorile da li će sa Crnom Gorom biti održana međuvladina konferencija u junu ove godine.

“Plan je da to bude u junu, ali znate da za to moramo da postignemo jednoglasnu odluku svih zemalja članica”, rekao je izvor Pobjede iz Savjeta EU.

Iz Savjeta su saopštili da Evropska unija i njene države članice dosledno izražavaju svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana.

“Ova čvrsta perspektiva punopravnog članstva u EU za zapadni Balkan zasnovana na zaslugama u skladu je sa političkim, bezbjednosnim i ekonomskim interesima Unije”, navode iz Savjeta.

Državna sekretarka za evropske poslove Portugala, koji trenutno predsjedava Savjetom EU, kazala je da je kredibilna perspektiva pristupanja ključni pokretač transformacije u regionu i mogućnost za našu kolektivnu sigurnost i prosperitet.

“To je ključno sredstvo za promociju demokratije, vladavine prava i poštovanja osnovnih prava, koja su takođe glavni motori ekonomskog razvoja, socijalne integracije i suštinskog sidra za podsticanje regionalnog pomirenja i stabilnosti. Održavanje i unapređenje ove politike neophodno je za kredibilitet EU, za uspjeh EU i za uticaj EU u regionu i šire”, rekla je Ana Paula Zakarias.

Iz Savjeta EU, objasnili su da će se revidirani proces pristupanja Crne Gore i Srbije fokusirati na sledeće elemente: Snažniji fokus na temeljnim reformama od suštinske je važnosti, a takođe je i u vlastitom interesu zemlje, da one i dalje ispunjavaju reformske obaveze i daju opipljive rezultate u njihovoj primjeni.

“Ovo je ključno za ostvarivanje njihove evropske perspektive. To zahtijeva jači fokus tokom procesa pristupanja na vladavinu prava, osnovna prava, funkcionisanje demokratskih institucija i reformu javne uprave, kao i na ekonomske kriterijume”, navodi se iz Savjeta.

Zakarias je kazala da će se u narednom periodu vidjeti “gdje smo u pregovorima sa Crnom Gorom i Srbijom”.

“Napravljen je jasan progres ali treba da vidimo gdje smo kad je u pitanju pristupanje Sjeverne Makedonije i Albanije. Nadam se da ćemo uspjeti da organizujemo Međuvladinu konferenciju i pokušamo da nađemo rješenje kako bi obje zemlje započele pregovore. Vladavina prava je u centru procesa. To je srž nove metodologije, i fundamentalni element pristupanja i uzećemo ga u obzir kada budemo analizirali cijeli proces – rekla je Ana Paula Zakarias.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je istakao da nova metodologija svakako treba da pomogne ubrzavanju pregovora o članstvu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve