Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora glasala za suspenziju Rusije iz Savjeta UN

Takva odluka donijeta je na Generalnoj skupštini UN

Crna Gora je glasala za suspenziju Rusije i Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN). Takva odluka donijeta je na Generalnoj skupštini UN.

Obrazloženje je da je Rusija počinila masovno kršenje međunarodnih humanitarnih i ljudskih prava Ukrajine. Osim Crne Gore i Srbija je podržala suspenziju Rusije iz članstva u Savjetu.

Za suspenziju Rusije glasalo je 93 države, protiv je bilo 24, a 58 je bilo uzdržano.

U nacrtu rezolucije kaže se da Generalna skupština može „suspendovati prava na članstvo u Savjetu za ljudska prava člana Savjeta koji čini gruba i sistematska kršenja ljudskih prava“.

U nacrtu rezolucije se dodaje da Savjet ima „ozbiljnu zabrinutost“ u vezi sa izvještajima o „grupim i sistematskim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava“ i „kršenjima međunarodnog humanitarnog prava“ koje je počinila Ruska Federacija tokom svoje invazije na Ukrajinu.

Kako prenosi Si-En-En, Generalnoj skupštini je za odluku bilo potrebno da je podrže dvije trećine zemalja koje su prisutne. Tako je izglasano uklanjanje Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava. Ova mjera suspenduje članstvo Rusije u Savjetu, ali može da se pokrene revizija ovog pitanja ako u UN to smatraju odgovarajućim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve