Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Crna Gora domaćin međunarodne pomorske vježbe

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na vježbi učestvuju mornarice šest zemalja Adrion inicijative: Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora

Međunarodna pomorska vježba ADRION LIVEX 19 čiji će domaćin biti Vojska Crne Gore, održaće se od 18. do 28. juna u akvatoriju Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na vježbi učestvuju mornarice šest zemalja Adrion inicijative: Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora.

“Vježba će imati intervidovski karakter jer će, pored pomorskih, biti angažovane i vazduhoplovne snage Vježba će se realizovati u tri faze, i to:I faza Uplovljenje brodova u luku, integracija snaga i vježbe u luci, II faza Obuka na moru (taktičko manevrisanje, vježbe komunikacije, traganja i spašavanja, gađanja na moru, kao i postupci u operacijama pomorske blokade), III faza Analiza vježbe i odlazak snaga”, dodaju oni.

Vojska Crne Gore bila je domaćin vježbe Adrion Livex 2011. godine, a sada po prvi put od kada je Crna Gora članica NATO.

“Cilj vježbe je unapređenje saradnje i povećanje interoperabilnosti između pomorskih snaga Adrion inicijative. Sve zemlje učesnice vježbe Adrion Livex 19 su članice NATO”, navode iz Ministarstva.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve