Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

BOGOUGODNO Crna Gora dobila prvu teokratsku vladu diletanata

Čini se da ova vlada podsjeća na "Mapet šou", što je na neki način otelotvorenje proročkih riječi koje je na parčetu papira prije šest godina, na jednoj plenarnoj sjednici napisao zamjenik generalnog sekretara Skupštine Slobodan Dragović. Tako da je možda i najbolja stvar sa novom vladom što je njeno trajanje oročeno na 200 dana. Samo ostaje da se nadamo da za taj vremenski period Rukoljub i njegovi apostoli neće napraviti nenadoknadivu štetu za državu.

Skupština Crne Gore izabrala je danas prvu teokratsku vladu u novijoj istoriji Crne Gore, ali i Evrope, čija je osnovna karakteristika, pored jakog upliva religijskog elementa, nekompetetntnost i nekvalifikovanost kadrova koji su postavljeni na ministarska mjesta. Za izbor vlade u Skupšini je glasao 41 poslanik, a 28 je bio protiv, dok je jedan bio uzdržan.

foto printscreen

Prije izbora vlade poslanici su tri dana raspravljali o ekspozeu Krivokapića.

Krivokapić je pročitao tekst zakletve koji glasi:

-Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno-, a nakon toga dodao “Tako mi Bog pomogao”. Nakon što je potpisao tekst zakletve, isto su učinili i izabrane ministrice i ministri.

Nova vlada će imati jednog potpredsjednika i 12 ministarstava koja će voditi, kako je priznao budući bogougodni premijer, 12 apostola-eksperata.

foto gov.me

Za potpredsjednika Vlade izabran je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, a kandidati za ministre su: ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Prevara birača, vlada bez podrške naroda

Buduća Vlada osim svog teokratskog karaktera što je presedan u modernoj istoriji Evrope i nekompetentih anonimnih kadrova koji su predstavljeni kao “eksperti”, neće imati podršku stranaka opozcije (DPS, SD,SDP i LP), stranaka nacionalnih manjina, ali ni većine stranaka koje su omogućile Krivokapiću da dođe na poziciju mandatara.

Premijer Rukoljub prima lijek protiv korone

Da Krivokapić nema podršku stranaka koje su mu omogućile pobjedu na izborima postalo je očigledno nakon trodnevne skupštinske rasprave u kojoj su mandatara i program vlade više kritikovali poslanici DF-a, PzP-a i Demokrata nego opozicioni DPS, SD i SDP, LP i stranke manjina.

Posebno veliki “uspjeh” nove vlade je što u njoj poslije 20 godina neće biti predstavnika nacionalnih manjina, a jedini koji su zadovoljni vladom koja nema ni minimalnu podršku građana su Srpska crkva, URA i njeni nalogodavci iz paramedijskog sektora.

Zadovoljstvo URE i njenih nalogodavaca je još veće jer je Krivokapić u klasičnoj prevari glasača, dao lideru ove stranke Dritanu Abazoviću mjesto potpredsjednika  Vlade i koordinatora bezbjednosnih službi, iako je obećao da će “Abazović biti potpredsjednik vlade bez ikakvih resora”.

Amfilohijev amanet

Treba podsjetiti da je Krivokapića na mjesto budućeg premijera postavio pokojni, nezvanični lider svetosavskih stranaka u Crnoj Gori Amfilohije Radović. Stoga je lako zaključiti da će osnovni cilj novog premijera, koji je u javnim nastupima pokazao da je vjerski fanatik, biti ostvarivanje amaneta svog političko-duhovnog oca Amfilohija o ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijeti, zaštiti imovine koju je SPC otela od države i klerikalizaciji države koliko god to bude moguće.

U toj namjeri će mu pomoći “eksperti” svetosavski saborci Rukoljuba – ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić koji će odlučivati o izmjenama ili ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i multipraktik ministarka “žena-četnik” Vesna Bratić koja će rukovoditi resotima kulture, nauke, sporta i prosvjete. Za realizaciju Amfilohijevog amaneta takođe je zadužen i ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, koji je član Krivokapićeve NVO ,,Ne damo Crnu Goru”,a čiji će resor biti zadužen za pitanje ogromne crkvene imovine.

Vesna Bratić: Multipraktik ministarka i bogougodna “žena, a četnik”

O ministarski Bratić, koja je u Vladu dospjela takođe kao članica premijerove NVO, ne treba trošiti previše riječi jer je crnogorska javnost  detaljno upoznata sa njenim dometima i kredibilitetom, dok je Leposavić “savršen kandidat” za ministra pravde i manjinska prava jer je svoju senzitivnost prema manjinskim narodima dokazao ispoljavanjem velikosrpskih tendencija ispred Kipa slobode u Njujorku.

Vladimir Leposavić ministar za manjinska prava

Dritanu i njegovim nalogodavcima bezbjednosni sektor

Kandidat za ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi je advokat Sergej Sekulović, dok je za ministarku odbrane Krivokapić predložio Oliveru Injac. Sekulović je javnosti poznat kao analitičar, dok je Injac profesorica na UDG.

Zajedničko za Injac i Sekulovića je da su početnici u poslu, anonimusi sa veoma skromnim iskustvom u bezbjednosnom sektoru (u slučaju Sekulovića maltene bez ikakvog iskustva). I pored toga na startu dobijaju priliku da upravljaju ovim resorom ključnim za državu, što i nije iznenađenje s obzirom na ostale kadrove Krivokapićeve teokratske vlade.

S obzirom da je Krivokapić bezbjednosni sektor ionako prepustio Dritanu Abazoviću, neiskustvo Injac i Sekulovića će dobro doći da se ne miješaju previše u svoj posao i sve važne odluke prepuste lideru URE i njegovim nalogodavcima iz paramedijskog i djela crkvenog sektora.

A za Dritana i nalogodavce bezbjednosni sektor

Vijesti tamo đe su pare

Stari i provjereni politički favorit medijskog koncerna Vijesti Mladen Bojanić je novi ministar kapitalnih investicija. To ni malo ne iznenađuje jer je jasno da je taj resor koji je povezan sa velikim sumama novca morao biti dodjeljen starom poznaniku Krivokapićevih nalogodavaca iz koncerna Vijesti.

Ovaj koncern je Bojanića koristio još od kad su osnovali Pozitivnu Crnu Goru koja se kasnije otrgla od njihove kontrole, ali je novoizabrani ministar ostao lojalan nalogodavcima i napustio stranku Darka Pajovića zajedno sa Abazovićem.

Takođe, treba napomenuti na neuspješnu epizodu iz Bojanićeve političke karijere kada je 2018. poslužio kao topovsko meso na unaprijed izgubljenim predsjednčikim izborima protiv tadašnjeg kandidata DPS-a Mila Đukanovića.

Bogougodni kadar

Što se tiče ostalih ministara, ako izuzmemo članove njihove uže i šire familije, crnogorska javnost do predlaganja za mjesta u Vladi nikad za njih nije ni čula, pa su stoga njihove “ekspertske” kvalifikacije krajnje diskutabilne.

Bogougodna doktorka Borovinić Bojović i njen duhovno-politički otac Amfilohije Radović koga je uspješno liječila

Sudeći po nezvaničnim spekulacijama kriterijumi za ulazak u vladu, osim vjerske orjentacije i podobnosti nalogodavcima, presudni su i bliskost sa mandatarom.

Tako se za predloženog ministra finansija Milojka Spajića pouzdano sumnja da je privatno veoma blizak sa novoizabranim premijerom i jednim njegovim članom familije. Bonus za Spaića je što mu je ujak vladika dioklijski Metodije  bliski saradnik pokojnog lidera prosrpske opozicije Amfilohija.

Jedan od najboljih primjera kako bogougodnost i prijateljske veze sa mandatarom i crkvenim nalogodavcima mogu da preporuče za funkciju je doktorka  Jelena Borovinić Bojović, koja je liječila nedavno preminulog mitropolita Amfilohija Radovića od korone. Njen muž je funkcioner Demokratskog fronta, dok je njen đever (mužev brat) Milan Bojović – Kirilo episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički SPC.

Uz to za ministarsku funkciju preporučuje je i prisustvo Amfilohijevoj sahrani, kao i činjenica da je dozvolila funkcionerima nove vlasti i popovima SPC da nesmetano defiluju po strogo izolovanom Covid odjeljenju Interne klinike.

Na osnovu svega što je navedeno, čini se da ova vlada podsjeća na “Mapet šou”, što je na neki način otelotvorenje proročkih riječi koje je na parčetu papira prije šest godina, na jednoj plenarnoj raspravi napisao zamjenik generalnog sekretara Slobodan Dragović.

Tako da je možda i najbolja stvar sa novom vladom što je njeno trajanje oročeno na 200 dana. Samo ostaje da se nadamo da za taj vremenski period Rukoljub i njegovi apostoli neće napraviti nenadoknadivu štetu za državu.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
04.12.2020-19:09 19:09

A kakva nam je nova vlada,a Boze ih fistilo onamo dje ih je majka prvi put pogledala,a Boze im g…o turin izio kakvi su,a cije je ovo siroce pored Rukoljuba.

Branko
04.12.2020-20:09 20:09

Evo danas i Crna Gora dobi svoj zvanicni rijaliti sou,koji ce trajati barem 1 godinu.

Nebojša Kuburović
04.12.2020-21:47 21:47

Vala sam očekivao da ćete mi odgovoriti na mejl. Odličan text,taman im je naziv Mapetovci. Jedna sugestija u vezi sa pravopisom:piše se”s obzirom na to da…”

VIP-TETKA
04.12.2020-23:01 23:01

Bila sam u Burkina Faso drzavi koja je najzaostalija po svemu u Africi ali vjerovatno imaju vladu u koju crkva ima uticaja tamantoliko koliko ja na temperaturu mjeseca ovo je najblesavija vlada na svijetu Amin