Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

CRKVA SRBIJE PRIŽELJKUJE SUKOBE Okupacija Cetinja se uveliko priprema, crne mantije prizivaju 90-te!

Ovaj malevolentni kult nikad nije odustao od politike velikosrpstva i ratnohuškanja, a njihovi visoki funkcioneri su očigledno željni sukoba pa im, sudeći po ponašanju i odlukama koje donose, ne bi smetalo da dođe do krvoporolića na Cetinju.

Svetosavski kult krvi i tla, poznat pod zlokobnim imenom Srpska pravoslavna crkva, očigledno razdire nostalgija za 90-im kad su bili duhovno-ideološki pokrovitelji krvoprolića na prostoru bivše SFRJ.

Ovaj malevolentni kult nikad nije odustao od politike velikosrpstva i ratnohuškanja, a njihovi visoki funkcioneri su očigledno željni sukoba pa im, sudeći po ponašanju i odlukama koje donose, ne bi smetalo da dođe do sukoba na Cetinju.

Podsjetimo, ovaj zlokobni kult velikosrpstva i zločinačke ideologije četništva, planira da 5. septembra u Prijestonici, duhovnom centru crnogorskog naroda, izvrši ritual krvi i tla, i simbolično označi da je Crna Gora postala ”deo srpskog sveta”.

Ono što predstavlja kuriozitet u čitavoj priči je da čak ni zvanični Beograd ne želi da izaziva tenzije jer su, kako smo ranije pisali, nagovijestili mogućnost da se ritualno ustoličenje na tronu ”krvi i tla” novog mitropolita održi u Podgorici.

Mićović i njegove ”crne mantije” već imaju plan za okupaciju Cetinja

Pored rezervisanosti zvaničnog Beograda, i bezbjednosne strukture u Crnoj Gori, a i sama trenutna crnogorska Vlada izrazile su stav da eventualno ustoličenje novog šefa crnogorske ispostave kulta ”krvi i tla” na Cetinju nosi veliki bezbjednosni rizik kao i da je nemoguće garantovati da neće biti većih incidenata.

Neočetnički kult doliva ulje na vatru

Prema saznanjima portala Aktuelno, premijer Krivokapić je nemoćan da bilo što uradi iako je svjestan rizika ukoliko se ustoličenje bude održavalo na Cetinju. Nejaki premijer koji je postavljen na poziciju vlasti zahvaljujući SPC, ne smije da kaže NE Svetosavskom kultu čiji je fanatični sljedbenik, pa će posljednju riječ oko odluke o mjestu ustoličenja ostaviti ovoj ratnohuškačkoj organizaciji sa sjedištem u Beogradu.

Već spremaju autobuse

Ovakav scenario je nešto najgore što je moglo da zadesi Crnu Goru, jer ovaj kult ne mari za incidente i eventualno krvoproliće koje može uslijediti.

Vijeće za nacionalnu bezbijednost već je ocijenilo da je eventualni pokušaj ustoličenja Joanikija Mićovića na Ceitinju visokorizičan poduhvat i da je incidente teško izbjeći, a takav zaključak se nužno nameće i pred Savjet za odbranu i bezbjednost. Jer i bez detaljne obavještajno-bezbjednosne analize jasno je da je eventualno ustoličenje na Cetinju visoko rizičan skup jer predstavlja zabadanje ”prsta u oko” Crnogorcima i simbolično ozvaničenje velikosrpske okupacije koja je počela 30. avgusta prošle godine.

Bez obzira na sve ove okolnosti, Crkva Srbije priprema okupaciju Prijestonice i već uveliko najavljuje dolazak njenih simpatizera autobusima na Cetinje. Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije čak je pozvao vjernike, koji žele da prisustvuju ustoličenju, da ”na Cetinje doputuju autobusima, zbog malog prostora za parking, a i bezbednosne situacije”. Ova ratnohuškačka organizacija se čak ruga Crnogorcima i objavljuje da će nakon ustoličenja u Cetinjskom manastiru u dvorištu biti održan svečani ručak!?

Za ovakvo ponašanje reći da je ”dolivanje ulja na vatru” je preblago, jer postupanje srpskih diverzanata u mantijama ne predstavlja ništa drugo nego istovarivanje dinamita u već ionako tenzijama zapaljeno Cetinje.

Žele destrukciju

Kada uzmemo u obzir da je Svetosavski kult krvi i tla ideološki i duhovno stao iza većine zločina i razaranja na prostorima bvše SFRJ, ovakvo postupanje čelnika ove organizacije je sasvim očekivano.

Sagovornik portala Aktuelno dobro upućen u bezbjednosne prilike u Crnoj Gori, ističe da su trenutna vlada i Crkva Srbije u velikoj prednosti u odnosu na crnogorske patriotske snage pred najavljeno ustoličenje, jer im, kako je kazao ”nije stalo do Crne Gore”.

”Crne mantije” predvođene pokojnim liderom Amfilohijem Radovićem

”Crkva Srbije namjerno podgrijava tenzije, insisitraju na zabadanju ‘prsta u oko’ Crnogorcima i na ustoličenju njihovog mitropolita na Cetinju gdje ga je podržalo 11 ljudi. Uz to već pripremaju prevoz njihovih ‘vjernika’, koje uglavnom čine ostrašćeni aktivisti bliski Demokratskom frontu. Ne treba biti stručnjak za bezbjednost da bi se uočilo da je to ogroman rizik po mir i stabilnost države”, rekao je naš sagovornik.

On dodaje da ovu vladu očigledno i ne zanima blagostanje u državi jer oni, kako ističe, imaju drugu agendu.

”Po onome što smo do sad vidjeli jasno je da trenutna vlast ima za cilj destrukciju Crne Gore i njenih državnih temelja, tako da ako dođe do eventualnih sukoba na Cetinju to za njih neće biti ništa katastrofalno. Uostalom, već optužuju bivšu vlast za moguće incidente, iako su u njihovim rukama policija, vojska i ANB”, rekao je naš sagovonik.

Kako je istakao, vlast će sve bezbjednostne poluge staviti na raspolaganje Srpskoj crkvi i učiniće sve da ispoštuje njenu volju, ali je pitanje da li je to dovoljno da se izbjegnu incidenti.

Zlokobni kult krvoprolića

Ovakvo djelovanje Crkve Srbije i ne treba da čudi jer je SPC, kao legitimni predstavnik svetosavskog kulta ”krvi i tla” bila glavni duhovni pokretač gotovo svega zla, razaranja i ratova koja su zadesila region bivše SFRJ.

Pod patronatom SPC decenijama unazad slave se najveći zločinci kao nacionalni junaci, a neke od njih srpska crkva stavlja i u ikonostase manastira, među “Hristove vojnike” – na primjer četničkog vođu, koljača i kvislinga iz Drugoga svjetskog rata Dražu Mihailovića. Među svecima SPC  su čuveni monstrum Maca Vukojičić, a osnivač ove ideologije Nikolaj Velimirović otvoreno je glorifikovao Hitlera i podržavao progon Jevreja, a proglašen je za sveca.

Ljotić i Velimirović: Ideolozi svetosavskog političkog kulta ”krvi i tla”

Osim što je antihrišćanski nastrojena, treba napomenuti da SPC zastupa radikalnu klero-nacionalističku ideologiju zvanu “svetosavlje” koja je nastala 30-ih godina prošlog vijeka podstaknuta srpskim fašizmom sa Nikolajem Velimirovićem i Dimitrijem Ljotićem kao vodećim ideolozima.

Ako sve ovo uzmemo u obzir jasno je da ova paramilitaristička, ekstremistička organizacaija neće prezati od nereda. Postavlja se samo pitanje da li će je sadašnja vlast instalirana upravo podrškom SPC podržati u njenim nastojanjima do samog kraja.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
26.08.2021-12:47 12:47

“Zlo govece dovijeka june” Vuk dlaku mijenja a cud nikada tako da i ovo SPC zlo vidi da samo na ovakav nacin sirenjem mrznje i zla mogu da opstanu. Koliko dugo vrijeme ce pokazati.

Ha20
26.08.2021-13:08 13:08

Postovani gradjani Crne Gore obracam se onima koji istinski vole ovu nasu jedinu domovinu. Mislim da nam niko nece pomoci ako ne zelimo da pomognemo samim sebi i pokazemo zube ovome zlu koje nas je okupiralo. Ako mi ne pokazemo da smo spremni da zrtvujemo i svj zivot za nasu slobodu zasto bi se iko drugi zrtvovao u nase ime. Kada je to receno onda sam ubijedjen da cim pocnu da padaju prve zrtve pravih patriota onda ce nam se priruziti i nas saveznik NATO u odbranu nas i nase domovine Hvala na paznji.

gagi
26.08.2021-18:45 18:45
Reply to  Ha20

Podrska iz grada pod Lovcenom,neka znaju svetosavski stakori da nijesmo “bez ruka i noga”.

Tamara
26.08.2021-13:51 13:51

Stravično ali istinito skroz…

Sara
26.08.2021-14:56 14:56

Oni zele nasilje..ponizenje crnogoraca..kako bi im zabili noz u ledja..Iako znaju..da Cetinjski manastir pripada crnogorskoj drzavi..i crnogorskom narodu..oni oce silom..da to rade sto rade..Njih ce cuvati specijalci..i sramotna crnogorska milicija..to ce im biti poslednje..da imaju trunke morala..rekli bi ovim zlocincima NE..

Crnogorka
26.08.2021-15:29 15:29

Tenzije između Srba koje drukuju Vučić-Abazovic-Becic, UDBA,SPC , i domicilnog stanovništva koji se izjašnjavaju kao Crnogorci je nezdrava i biće sve gora i gora“Biće sve gora i gora kako vrijeme bude prolazilo. Nacionalne manjine u Crnoj Gori će biti protiv Srba. Šta ćemo dobiti – ljude u CG koji će loše gledati na Srbe. Domicilni Srbi, ako budu žestoki, siguran sam za 5,6 godina dolaze u Srbiju. Šta smo uradili, ništa” SRPSKE NOVIN E PISU!!!!

Kiko
26.08.2021-16:20 16:20

Cetnici,na Cetinje NO PASARAN!!.Samo se dovucite.Naredni smo za party.

Walter
26.08.2021-17:24 17:24

Ministar Sekulović bi trebao po službenoj dužnosti da se oglasi i objasni građanima Crne Gore: “Ko je Organizator upisa “vjernika” čitaj dobrovoljaca u svim crkvama u Crnoj Gori za odlazak na Ustoličenje na Cetinje. Da li u Kotoru,Danilovgradu,Nikšiću,Beranama,Bijelom Polju i Pljevljima se upisuju “vjernici” i aktivisti po svim mjesnim zajednicama za PROSLAVU ili za sukobe.Više nije pitanje zašto i protiv koga.Više nije tajna da Gradonačelnik Nikšića priprema “iskusne borce” ratova u BiH,Hrvatskoj i Kosovu da slave na Cetinju a pod izgovorom “mirnog okupljanja” i prevoza već zakupljenim autobusima na koje bi tobože nasrnuli “crnogorske komite i nacionalisti”. Ako Abazović nije… Pročitaj više »

gagi
26.08.2021-18:47 18:47
Reply to  Walter

No se Marku Subari moze vrnuti sve kao bumerang pogotovo njegovoj familiji,a i njemu licno.

Lopusina
26.08.2021-22:27 22:27
Reply to  gagi

Gagi@. Oštar si .Mnogo si ostar Gagi.

Ha20
27.08.2021-02:18 02:18
Reply to  Lopusina

Zasto ostar?tTakvi kojima se Gagi obraca ne zasluzuju bolji tretman, to je srbistanaska marva.