Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

CPC diskriminisana, a Crkvi Srbije sva prava u Crnoj Gori

Sagovornici Gradskog portala, politički analitičar Ranko Đonović i magistar političkih nauka Alek Barović, saglasni su u ocjeni da vjernici koji ne pripadaju Crkvi Srbije nemaju nikakva prava u svojoj državi.

Oko 43 odsto pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori se identifikuje kao dio Srpske pravoslavne crkve, pokazuju ankete koje je objavila vanredna profesorica na FPN-u Olivera Komar. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, prema istraživanju, pripada 21 odsto vjernika, dok 35 odsto ne želi da bira.

Sagovornici Gradskog portala, politički analitičar Ranko Đonović i magistar političkih nauka Alek Barović, saglasni su u ocjeni da vjernici koji ne pripadaju Crkvi Srbije nemaju nikakva prava u svojoj državi.

“Crnogorci su najugroženiji i najobespravljeniji građani već trideset godina. Svi crkveni objekti, koje su gradili naši preci, zatvoreni su za Crnogorce. Nekada su vjerski objekti u Crnoj Gori bili bastion slobode, a danas uporište svjetskih kriminalaca”, kazao je Đonović.

Pravoslavni vjernici Crkve Srbije, kako kaže, zloupotrijebili su blag odnos prethodne vlasti koje za posljedicu ima “sprsko odjeljenje” koje rovari i remeti sklad i odnose među pravoslavcima.

“Istraživanje profesorice Komar, istinito je i logično, ali bez uticaja. Hiljade knjiga i dokumenata nije jače od inata prisutnog u Crnoj Gori”, kategoričan je Đonović.

I za politikologa Aleka Barovića krivac za ovakvo stanje u Crnoj Gori nije samo ova, već i bivša vlast.

“Policija je razbijala vjerske skupove CPC-a i 2007. i nije im dozvoljavala bogosluženje ni u blizini Cetinjskog manastira. Riječ je o vjerskim fanaticima kojima je CPC na agendi neprijatelj i čijem uništenju teže”, navodi Barović.

Po nasljednom pravu i plemenskim običajima, objašnjava, vjerske objekte bi trebalo ravnopravno da koriste vjernici Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve.

“Niko nema pravo na izmjenu i devastaciju, jer je to kulturocid ubijanja naroda, tradicije i istorije. CPC mora krenuti u izgradnju hramova, koju niko ne smije da spriječi kako bi povećala broj vjernika”, smatra Barović.

Analizirajući istraživanje profesorice Komar, Barović ocjenjuje da uprkos porastu broja vjernika CPC-a, mora doći do promjena unutar strukture.

“Vjerujem da CPC na čelu sa Vladikom Borisom ima kapaciteta za modernizaciju, te da će joj u budućnosti prići veliki broj vjernika”, zaključuje Barović.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je najavljeno na Cetinju 4. septembra, analitičar Ranko Đonović poredi sa otimanjem crkava i manastira.

“Budite sigurni da tako neće moći! Crnogorci će to pokazati 4. septembra. Kroz istoriju je bilo da “đje god su popovi, tu su i topovi”. Danas im je najprikladnije uzviknuti “popovi – lopovi”! “, zaključio je Đonović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
CPC diskriminisana, a Crkvi Srbije sva prava u Crnoj Gori – CG Vijesti
17.08.2021-08:33 08:33

[…] Aktuelno […]