Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Članstvo u NATO identitetsko pitanje Crne Gore

Na regionalnoj onlajn konferenciji “Crna Gora i NATO: tri godine punopravnog članstva”, koju je organizovao NVO Sociološki centar Crne Gore – SOCEN, Đukanović je istakao i da je članstvo u NATO-u bilo identitetsko pitanje u Crnoj Gori

U perspektivi buduće pozicije Crne Gore u NATO neće postojati mogućnost za promjenu spoljnopolitičkih prioriteta, za kolebanja i za preispitivanje spoljnopolitičkog kursa, ocijenio je redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Dragan Đukanović.

Na regionalnoj onlajn konferenciji “Crna Gora i NATO: tri godine punopravnog članstva”, koju je organizovao NVO Sociološki centar Crne Gore – SOCEN, Đukanović je istakao i da je članstvo u NATO-u bilo identitetsko pitanje u Crnoj Gori.

“Vojska Crne Gore je garant bezbjednosti države, a članstvo u NATO, i član 5 Vašingtonskog sporazuma daju Crnoj Gori kišobran kolektivne bezbjednosti”, kazao je pukovnik Velibor Bakrač.

Pored osnovnog benefita, kako je naveo, članstvo u NATO-u obezbjedilo je suverenost i bezbjednost crnogorskog vazdušnog prostora.

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore Srđan Darmanović istakao je da je neophodno i da se NATO jasnije odredi prema politikama koje vode vladajuće strukture na Zapadnom Balkanu.

„Za povoljniji ambijent na Zapadnom Balkanu važno je da on zaista leži na samim državama, ali NATO treba, ne samo da prepozna nego i da djeluje u tom pravcu, da koketiranje sa nespojivim interesima zapada i istoka, treba da bude neprihvatljivo“, kazao je Darmanović.

Na konferenciji su prisustvovali zainteresovani studenti iz različitih dijelova Crne Gore, kao i predstavnici organizacija civilnog društva, kao i donosioci odluka koji su imali priliku da iznesu svoje stavove i dobiju odgovore na određena pitanja od stručnjaka iz ove oblasti.

Eminetni doktori nauka iz regiona, dr Monika Begović i prof. dr Marjan Gjurovski, saglasili su se oko značaja uticaja medijske pismenosti u cilju sprječavanja manipulacije medija. Gjurovski je istakao da su neophodni udruženi napori i efektivna saradnja NATO alijanse sa državnim institucijama zemalja članica, ali i sa građanskim sektorima i medijima, kako bi borba protiv lažnih vijesti i dezinformacija pokazala rezultate.

Istraživač na ovom projektu, dr Nikoleta Đukanović, naglasila je da su današnji bezbjednosni izazovi veoma kompleksni, te da je neophodno raditi na edukaciji omladine.

“Edukacija mladih nije bila važna samo u periodu do učlanjenja, nego i nakon učlanjenja. Ne zbog jačanja povjerenja građana u ove integrativne procese, već upravo zbog same edukacije mladih o novim trendovima razvoja sistema bezbjednosti danas”, zaključila je Đukanović.

Na skupu su govorili i Ivan Jovetić iz Instituta za strateške studije i prognoze, Nikola Banićević sa Humanističkih studija UDG, te predstavnici nevladinih organizacija koje se bave temama iz oblasti bezbjednosti, Marko Pejović CEDEM i Miloš Perović ALFA centar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve