Fransis Fukujama, čuveni američki politikolog, ocijenio je da je veoma dobro to što je Crna Gora članica NATO-a, jer je to, na neki način, blokiralo rusko miješanje. Fukujama u intervjuu Pobjedi kaže da bi Crna Gora, da nije postala članica Alijanse, bila mnogo otvorenija za ruski pritisak.

FOTO: RSE

“Tako da, u tom smislu, mislim da je bio vrlo dobar potez”, rekao je Fukujama.

Komentarišući tenzije na Balkanu, naročito između Crne Gore i Srbije, smatra da današnja retorika može biti opasna.

“Nijesam siguran da želite da se vratite u devedesete. Mislim da su uspomene ljudi iz tog perioda i dalje svježe i pružaju određenu vrstu imuniteta da se ne vrate tom nasilju. Ali mislim da postoje neki vrlo zabrinjavajući trendovi koji se uglavnom tiču konsolidacije autoritarne vlasti. Na mjestima kao što je Srbija, za koja znate da će stvoriti velike tenzije. Mislim da Srbija igra igru u kojoj želi da ostane usklađena sa Zapadom obećavajući EU da želi da uđe u EU, ali takođe se udvaraju Rusiji i Kini i bojim se da teže ka više autoritarnim silama i daleko su od EU posljednjih godina”, rekao je Fukujama.

Kaže kako u trenutnim okolnostima ni Srbija ni Crna Gora nijesu blizu EU.

“A mislim da je Evropska unija postala mnogo skeptičnija u vezi sa tim većim brojem novih država članica. Mislim da ni Srbija ni Crna Gora trenutno nemaju vlade koje se kvalifikuju kao dovoljno demokratske ili kao one koje poštuju vladavinu zakona, što je uslov za EU. I sami Evropljani su podijeljeni u vezi sa tim pitanjem, s jedne strane žele podstaći demokratizaciju na Zapadnom Balkanu, ali s druge strane suočeni su sa pritiskom da se EU dalje ne širi”, kazao je Fukujama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve