Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

CKM pita Bratić: Da li će u Cetinjskoj bogosloviji biti dozvoljeno školovanje kadra za CPC

Iz Ckm-a navode da je osnovni uslov prilikom upisa u ovu obrazovnu ustanovu da se učenik izjašnjava kao Srbin te da mu je, kako dodaju, obaveza da nakon završetka školovanja služi SPC.

Crnogorska kulturna mreža uputila je otvoreno pismo ministarki prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesni Bratić zbog najave da će se cetinjska Bogoslovija integrisati u obrazovni sistem Crne Gore, koju oni smatraju poražavajućom za našu državu.

”Razlog je jasan u bogoslovskoj školi se školuje kadar koji služi vjerskoj zajednici koja ne priznaje Crnu Goru i crnogorsku naciju, što su više puta u svojim javnim nastupima govorili visoki crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve”, navodi se u pismu.

Iz Ckm-a navode da je osnovni uslov prilikom upisa u ovu obrazovnu ustanovu da se učenik izjašnjava kao Srbin te da mu je, kako dodaju, obaveza da nakon završetka školovanja služi SPC.

”Neshvatljivo je da u obrazovni sistem Crne Gore uvodite obrazovnu ustanovu koja školuje kadar koji će raditi na njenom rušenju. Razumijemo Vaš odnos i prvrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi prema kojem izražavamo poštovanje jer svako ima pravo da ide u crkvu kojoj smatra da pripada”, navodi se u otvorenom pismu upućenom ministarki Bratić.

Ne razumiju, kažu, ”manipulaciju i neistine” kojima se, kako su kazali, ministarka služila u saopštenju nakon sastanka sa rektorom Bogoslovije Gojkom Perovićem, a, koje se, kako dodaju, odnose se na procenat građana Crne Gore koji su vjernici Srpske pravoslavne crkve.

”Kao obrazovana osoba trebalo bi da znate da ako neki građanin ide da se pomoli Bogu u vjerski objekat koji je nelegalno zaposjela SPC to ne znači da je on vjernik ove vjerske zajednice. Napominjemo Vas da je Vaša obaveza kao ministarke da poštujete sve vjerske zajednice i da radite u interesu države koju predstavljate, a ne da radite u interesu jedne zajednicei jednog naroda. Takođe Vaša obaveza je da podjednako štitite kulturno nasleđe svih naroda bez obzira što o njima intimno mislili”, dodaje se u pismu.

Iz CKM-a su ministarki uputili pitanje, za koje očekuju javni odgovor – ”da li ćete tražiti od cetinjske Bogoslovije kada postane dio obrazovnog sistema Crne Gore da omogući školovanje kadra koji će služiti Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi?”

Prema njihovim riječima, ministarka Bratić stavovima koje iznosi iskazuje nepoštovanje prema gostoprimstvu i ljubavi koju joj je ukazala Crna Gora.

”Imajte u vidu kada sjedite u udobnoj fotelji koju je kupula građanska Crna Gora da su funkcije prolazne, a samo je Crna Gora vječna. Na Vašu žalost crkva kojoj Vi pripadate nikad neće biti vjerska zajednica koju će Crnogorci smatrati za svoju”, zaključuje se u pismu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve