Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Ćirović o navodima Konjevića: Prvo proučite materijal uz Informaciju Ministarstva finansija

''Pozivam Vas da to uradite, pa iako nakon toga smatrate da protiv Bojane Ćirović, Zaštitnika imovinsko prvjetima uglednih advokata koje angažujete, da prijavu podnesete Specijalnom državnom tužilaštvu, a ne Vrhovnom, jer radnje koje mi spočitavate čine obilježje krivičnog djela za koje gonjenje preduzima od strane Specijalnog državnog tužilaštva''

Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Bojana Ćirović reagovala je na jučerašnje navode Raška Konjevića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, na 24. sjednici Vlade, te poručila da prvo  treba detaljno pročitati i proučiti materijal uz Informaciju Ministarstva finansija, pa ako nako toga bude smatrao da protiv nje treba podnijeti prijavu, istu podnese Specijalnom državnom tužilaštvu, a ne Vrhovnom, jer radnje, kako je kazala, “koje mi spočitavate”, čine obilježje krivičnog djela za koje gonjenje preduzima od strane Specijalnog državnog tužilaštva.

Reagovanje prenosimo integralno:

“Dana 20.10.2022. godine u javnom prenosu 24. sjednice Vlade Crne Gore u raspravi povodom tačke 15. dnevnog reda, prilikom prigovora na preformulisanje zaključaka Vlade u vezi sa predmetnom tačkom, izdvojili ste mišljenje da zaključak 3. i 4. treba da glasi onako kako je razmatrano na sjednici Komisije za ekonomski i politički sistem (KEPIF), uz navođenje personalno mog imena i funkcije koju obavljam, kao lica protiv kojeg treba podnijeti prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Kao prvo, u prilogu Vam dostavljam moje reagovanje upućeno Ministarstvu finansija, na neistinito i netačno pripremljenu Informaciju Vladi Crne Gore od strane tog ministarstva, a što se tiče učešća Zaštitnika u Sporazuma o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine-Petijevići.

Kao drugo, s obzirom da ste na javnoj sjednici Vlade Crne Gore prozvali mene lično imenom i prezimenom, sto smatram očiglednom namjerom za mojom ličnom diskreditacijom, nalazeći upitnim savjesnost mog rada lično, kao Zaštitnika, postavljam Vam pitanje: da li Vama lično Raško Konjeviću smeta saradnja ZIPI-ja sa SDT-om, rad ZIPI-ja u Komisijama ili regresna naplata, za koju se lično zalažem kao jedini način da se zaštiti država od nesavjesnog rada ministarstava i štete koju država kontinuirano trpi? Ili Vam smeta moje lično učešće u Komisiji za provjeru znanja stečajnih upravnik, odnosno neznanja pojendinih stečajnih upravnika, koji su godinama baratali sa milionski vrijednom imovinom privrednih društava u stečaju?

Takođe, ukazujem da su iz Ministarstva finansija propustili da se izjasne Zaštitniku imovinsko pravnih interesa na navode tužbe tužioca Univerzal Monte DOO, koja je tom ministarstvu dostavljena 15.04.2022. godine, sa urgencijom od 01.06.2022. godine. Vi sad zaključite da li je u pitanju namjera ili očigledna omaška, a ja Vam trvdim da ovo nije ovakav prvi slučaj.

Dakle potpredsjedniče, bili ste dužni da detaljno pročitate i proučite materijal uz Informaciju Ministarstva finansija, pa pošto to očigledno niste učinili, pozivam Vas da to uradite, pa iako nakon toga smatrate da protiv Bojane Ćirović, Zaštitnika imovinsko prvjetima uglednih advokata koje angažujete, da prijavu podnesete Specijalnom državnom tužilaštvu, a ne Vrhovnom, jer radnje koje mi spočitavate čine obilježje krivičnog djela za koje gonjenje preduzima od strane Specijalnog državnog tužilaštva.

Pokazali ste i elementarno nepoznavanje procedura što potvrđuje i Vaše postupanje, kada ste izostavili, da na sjednicu Komisije (KEPIF-a), na kojoj ste raspravljali i o radu Zaštitnika u konkretnom predmetu pozovete i Zaštitnika ili predstavnika te institucije.

Da Vas upoznam potpredsjedniče Vlade, Zaštitniku je predmetni Sporazum o raskidu, zaključen 07.05.2022. godine, dostavljen od strane Ministarstva finansija tek 21.06.2022. godine, što je bilo nužno da provjerite ili makar da se potrudite da pročitate materijal koji Vam je bio dostavljen. Što će reći, tek tada je Zaštitnik upravo i uključen u tu problematiku a takođe i da postoji nepoznavanje nadležnosti Zaštitnika koje mu daje Zakon o državnoj imovini.

Bojani Ćirović, Zaštitniku je jasna Vaša namjera na citiranoj sjednici Vlade, a imajući u vidu saradnju Zaštitnika sa SDT-om, rad Zaštitnika u Komisijama i radnim tijelima, pa me niste iznenadili, ali je elementarno potpredsjedniče, da pročitate materijal koji komentarišete, naročito kada namjeravate da iznosite optužbe i upućujete tužilaštvima na nadležnost i postupanje, pa da znate i kojem tužilaštvu treba uputiti dokumentaciju, pošto Vam se čini da ste nenadmašni kada je u pitanju pravda i odgvornost onih koji svojim nezakonitim činjenjem nanose štetu državi.

A ja Vam ovim putem poručujem da sve što sam započela u cilju zaštite interesa Države Crne Gore ću i nastaviti”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve