Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

CHO: Širenje mržnje i negiranje crnogorskog identiteta neće ostati nekažnjeno

Iz Crnogorskog helsinškog odbora dodaju da je neporecivo postojanje i trajanje Crnogorske pravoslavne crkve kroz vjekove i ta činjenica stvara nerješive probleme negatorima Crne Gore

Crnogorski helsinški odbor (CHO) najoštrije osuđuje kamenovanje prostorija Crnogorske pravoslavne crkve u Podgorici.

– Taj mučki i stamno napad je direktni proizvod dugogodišnke nacional-šovinističke propagande i kampanje protiv crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta i samobitnosti i protiv crnogorske istorije i kulture – istaknuto je u saopštenju.

Iz Crnogorskog helsinškog odbora dodaju da je neporecivo postojanje i trajanje Crnogorske pravoslavne crkve kroz vjekove i ta činjenica stvara nerješive probleme negatorima Crne Gore.

– Pored tog centralnog i strateškog razloga, motivacija najnovijeg napada je povezana sa destruktivnim bezbjednosnom, političkim i kulturnom trendovima u našoj zemlji, koji su dobili dodatnu snagu i podršku u vremenu tzv. “litija” i onoga što je slijedilo, kao i sa politikom koju promovišu Crkva Srbije i partije i politički lideri koji – otvoreno ili skriveno – baštine velikosrpski nacionalizam, pro-rusku i anti-evropsku, pa, samim tim, i anti-crnogorsku politiku – naglasili su iz CHO.

Podrazumijeva se, kako su kazali, da su njihova očekivanje i apel nadležnim institucijama države Crne Gore da urade ono što im nalaže zakon i da pronađu i kazne počinioca ovog terorističkog akta.

– Za one političare i svještenike koji svojim izjavama, postupcima i ukupnim ponašanjem podstiču mržnju prema svemu crnogorskom i nisu spremni ni da bar formalno osude ovaj napad poruka je jasna: doći i vrijeme vaše lične odgovornosti. Širenje mržnje i negiranje crnogorskog identiteta neće ostati nekažnjeno – poručili su iz CHO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve