Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

CGO: Vodič za izbore kao doprinos razumijevanju i lakšem sprovođenju izbornih radnji

''Namijenjen JE biračima, subjektima koji učestvuju u izbornom postupku, posmatračima, medijima, ali i svima drugima koji žele da saznaju više o izbornom procesu u Crnoj Gori. Dostupan je na crnogorskom, albanskom i engleskom jeziku, u štampanoj i elektronskoj verziji''

U susret raspisanim predsjedničkim izborima i najavljenim prijevremenim parlamentarnim izborima, Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je Vodič o izborima, autora dr Nikole Mugoše, predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

“Radi se o prvom vodiču o izborima u kojem je dat pregled svih relevantnih pitanja crnogorskog izbornog zakonodavstva na informativan način i uz praktičan osvrt na prava i obaveze svih strana u izbornom postupku. Namijenjen JE biračima, subjektima koji učestvuju u izbornom postupku, posmatračima, medijima, ali i svima drugima koji žele da saznaju više o izbornom procesu u Crnoj Gori. Dostupan je na crnogorskom, albanskom i engleskom jeziku, u štampanoj i elektronskoj verziji”, pojasnili su iz CGO.

Kako su naveli, vodič ima tri cjeline.

“Prva se odnosi na izbore za izbor poslanika i odbornika, odnosno daje odgovore na pitanja ko ima pravo da bira i bude biran i šta se sve podrazumijeva pod biračkim pravom”, dodaju iz CGO.

Takođe, kako ističu, pruža uvid u proceduru glasanja, akcentujući prava i obaveze birača, ali i političkih subjekata, odnosno njihovih kandidata, koji učestvuju na izborima.

“U drugom dijelu pojašnjeni su detalji koji se tiču upravo predsjedničkih izbora koji predstoje 19. marta. Tako će građani imati priliku da se podsjete i osvježe znanje o procesu biranja predsjednika, ali će i novi birači imati priliku da se na jasan i jednostavan način upoznaju sa procedurom izbora predsjednika države i između ostalog saznaju ko ima pravo da bude biran za predsjednika, šta je neophodno da bi se izvršila pravilna kandidatura i kakav je njen proces i naravno nešto više o tome kako se dolazi do izbora predsjednika”, pojasnili su iz te NVO.

Treći dio, kako se navodi, se odnosi na prava koja su definisana Zakonom o biračkom spisku, uključujući i zahtjeve za promjene u biračkom spisku i situacijama u kojima su oni opravdani i zahtjeve za uvid u birački spisak i kada je, kome i na koji način to dozvoljeno i nadležnostima i postupanju MUP-a u ovim situacijama.

Dodatno, kao prožimajuća pitanja se adresiraju predstavljenost izbornih lista i kandidata u medijima, kao i pozicija domaćih i stranih posmatrača izbora.

“Odgovori na sva pitanja nijesu opterećeni pravnim finesama, a kako bi bili u cilju što jednostavnije upotrebe i razumijevanja od strane krajnih korisnika kojima je namijenjen, kako je autor vodiča pojasnio”, dodaju.

CGO podsjeća da je predsjednica Skupštine, Danijela Đurović, juče raspisala predsjedničke izbore za 19. mart 2023. godine. I održavanje vanrednih parlamentarnih izbora se očekuje u prvoj polovini ove godine, uz napomenu da je to “dio i snažnih preporuka prozapadnih partnera Crne Gore, a kako bi se riješila trajuća politička kriza”.

U tom kontekstu, kako napominju iz te NVO,  ovaj Vodič za izbore, kao sažet i sadržajan presjek svih aspekata izbornog procesa, predstavlja vid doprinosa CGO-a i autora da se olakša razumijevanje i sprovođenje svih izbornih radnji, a što je posebno bitno u atmosferi naglašenih tenzija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve