Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ćetković: Demokratija se teško uči i gradi u Crnoj Gori

''Godinu dana nakon parlamentarnih izbora nema očekivanih pomaka u uspostavljanju ključnih reformskih i demokratskih standarda, a društvo ide ka radikalizaciji dok donosioce političkih odluka vode partikularni interesi'', izjavila je ona

Povodom 15. septembra – Međunarodnog dana demokratije, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upozorio je  na zabrinjavajuće duboku polarizaciju društva koja dovodi u pitanje ionako slabe demokratske standarde i prakse u zemlji, poručila je koordinatorka programa za Aktivno građanstvo, Željka Ćetković.

“Crnogorski građani i građanke su, u avgustu 2020.godine, iskoristili mogućnosti da na izborima smijene dotadašnju vlast. Ti izbori su na birališta izveli najveći broj građana od sticanja nezavisnosti, podsjetila je Ćetković.

Kako kaže demokratija podrazumijeva da građani i građanke aktivno učestvuju u politici i da svoje vlade drže odgovornima na izborima.

“Godinu dana nakon parlamentarnih izbora nema očekivanih pomaka u uspostavljanju ključnih reformskih i demokratskih standarda, a društvo ide ka radikalizaciji dok donosioce političkih odluka vode partikularni interesi”, izjavila je ona.

Prema njenim riječima Crna Gora se  i u relevantnim međunarodnim izvještajima svrstava u grupu tranzicionih odnosno „hibridnih režima“, što predstavlja pad u odnosu na prethodni period kada je bila označena kao djelimično konsolidovana demokratija.

“Razvoj demokratije u Crnoj Gori ove godine nosi i dodatne testove. Zato je presudno važno da  građani budu politički budni, da slobodno izražavaju mišljenje, da koriste svoja prava i slobode kako bi i sami postali akteri oblikovanja one Crne Gore u čijem će fokusu biti građanin i građanka, a ne bilo koja interesna ili slična struktura”, saopštila je Ćetković.

Ona  podsjeća na obećanja nove vlasti u pravcu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, depolitizacije državne uprave i uspostavljanja sistema koji će biti zasnovan na zaslugama, kao i ubrzanja procesa pristupanja u Evropsku uniju kroz ispunjenje postavljenih mjerila i standarda za pojedinačna poglavlja.

“Ovi prioriteti ne bi smjeli biti stavljeni iza interesa bilo koje religijske zajednice, a posebno zbog interesa očuvanja građanskog koncepta države Crne Gore u čijim je okvirima demokratija jedino moguća, ističe koordinatorka.

Takođe dodaje da se demokratija uči i dugo gradi, a lako razgrađuje.

“Nije dovoljno uvesti višepartijski sistem, ili smijeniti vlast posle 30 godina, potrebno je nesebično graditi demokratske, nezavisne i profesionalne institucije i kontrolne mehanizme, i nadasve – imati odgovorne građane i građanke, kazala je Ćetković.

Podsjeća da Crna Gora prolazi kroz izazovan period, bez saglasnosti kakvu državu želimo, a sa podjelama koje je vraćaju decenijama unazad.

“Obaveza je svih donosilaca odluka, a prije svega vlasti, da se vrate pravim prioritetima i da oko njih okupljaju druge političke i društvene strukture, a ovaj Međunarodni dan demokratije treba da na  bude podsjetnik na neophodnost revitalizacije demokratskih vrijednosti”, poručila je koordinatorka programa za Aktivno građanstvo, Željka Ćetković.

Međunarodni dan demokratije proslavlja se 15. septembra. Uspostavljen je od strane Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija u cilju ohrabrivanja vlada na jačanje i konsolidaciju demokratije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve