Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Cerović: “Negativna kampanja iz Srbije nije iznenađenje”

Ne treba biti iznenađen negativnom medijskom kampanjom iz Srbije ka Crnoj Gori, jer je Srbija, uvijek, kad je postojala mogućnost da se ustalasaju strasti u Crnoj Gori, i da dođe do eventualnih nemira, bila involvirana u tu priču

Ne treba biti iznenađen negativnom medijskom kampanjom iz Srbije ka Crnoj Gori, jer je Srbija, uvijek, kad je postojala mogućnost da se ustalasaju strasti u Crnoj Gori, i da dođe do eventualnih nemira, bila involvirana u tu priču, kaže za RTCG Rajko Cerović, publicista i književnik.

Cerović

O aktuelnoj situaciji u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti govorio je za emisiju Zumiranje.

Između ostalog komentarisao je i nedavnu izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da vlasti u Crnoj Gori moraju da vode dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom ocijenivši da je takvom izjavom Vučić, kako je rekao, pokazao političku nepismenost.

“Umjesto da taji, da sakriva taj podatak da u Crnoj Gori vlada crkva iz druge države, on potvrđuje da to nije crnogorsko, dakle da crnogorska Mitropolija nije crnogorska, nego je vlasništvo Beograda i patrijarha Irineja. To je tolika politička glupost, to je trebalo prije svega da sakrije, a ne da pokaže,” naveo je Cerović.

On podsjeća kako Sonja Biserko jasno kaže da se odavno Crna Gora smatra unutrašnjim pitanjem Srbije.

“Dakle nije Crna Gora subjekat, nije nezavisna država, nego je srpsko vlasništvo. E kad je tako, onda se koristi svaka da se stvori medijska kampanja, da se dosioli, da se dodramatizuje, da doše do eventualnog prevrata, da padne vlast pa da dođe na čelo Crne Gore neki vojvoda Andrija Mandić ili neki Pavle Đurišić, neko ko bi odmah tražio ne ujedinjeje, nego spajanje, kao 1918. kada nije bilo dobrovoljnog ujedinjenja nego osvajanje Crne Gore”, naveo je on.

Cerović kaže da od tog sna, da od svoje velike želje da Crnu Goru ima u svom sastavu, se Srbija nije oslobodila.

“Zbog čega su prvi mitinzi bili najžešći, baš u Crnoj Gori, zato što je trebalo pritegnuti Crnu Goru uz Srbiju, da ne bi slučajno odskočila. Da ne bi pokazala da je i ona neko, nego da to bude plijen Srbije, najviše je to bio uzrok ratova,” smatra on.

Kada se govori o medijskim kampanjama, Cerović je jasan, da su ratovi 90-tih, izazvani medijskim kampanjama.

“Da nije bilo lažnih vijesti koje su sistematski proizvođene, ne bi moglo doći do onako krvavog rata i onolikih žrtava. Sve je to proizvod laži i lažnih vijesti. Ako iko u svijetu ima iskustva sa medijskim kampanjama lažnih vijesti onda smo to mi, krvavo smo platili to iskustvo,” rekao je on.

Danas, kako kaže Cerović, vidi se kako se povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, forsira laž da je riječ o otimanju svetinja.

“Ovi ljudi ponovo čekaju mitinge iz 90-tih. Ove litije su mitinzi iz 90-tih. Ista svrha, ista meta, isto odstojanje”, zaključio je Cerović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve