Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

CEP: Najava Kneževića ne ostavlja sumnju u njegove zadnje namjere

Ova ucjena, kažu, izrečena kroz ta tri zahtjeva, očituje materijalizaciju velikosrpske ideje, koja na koncu treba da kulmnira aneksijom zemlje

Prijeteća najava predśednika DNP-a Milana Kneževića, da njegova partija neće ući u rekonstruisanu Spaićevu Vladu ukoliko njen predśednik ne prihvati da pokrene postupak za uvođenje trobojke kao državne zastave, srpskog jezika kao službenog i prihvati da izvrši izmjene Zakona o dvojnom državljanstvu, ne ostavlja sumnju u njegove zadnje namjere. To se navodi u saopštenju Crnogorske evropske partije (CEP).

„Sama ideja da se, posebno srpskim građanima, daljnim porijeklom iz Crne Gore, omogući da dobiju crnogorsko državljanstvo, cilja na konsekvencu koja bi im delegirala pravo da glasaju na izborima i odlučuju o sudbini Crne Gore, nesumnjivo u interesu stranih sila. Jer Srbija traži geopolitičko preuređenje prostora, koji se kosi sa crnogorskim državnim i nacionalnim interesima, na način da zemlju organizuju po njenom kulturnom i političkom modelu i u njenom interesu“, naveli su iz CEP-a.

Ova ucjena, kažu, izrečena kroz ta tri zahtjeva, očituje materijalizaciju velikosrpske ideje, koja na koncu treba da kulmnira aneksijom zemlje.

„Međutin, dopuna Ustava nije predviđena niti moguća, sem promjena u ustavno regularnoj proceduri, a za pojedine članove, upravo na koje pledira Knežević, propisana je i posebna procedura. Članom 157. Ustava normirano da se čitav niz članova, među njima i članovi 3, 4, 12 i 13, koji se tiču državnih simbola, jezika i državljanstva ne mogu mijenjati, ukoliko se za njihovu izmjenu ne izjasne dvije trećine poslanika u Skupštini, a nakon toga i tri petine svih upisanih birača na referendumu“, napominju iz CEP-a.

Iz navedenih razloga, ističu da „ovu ucjenu treba posmatrati u ozračju političkih prilika u zemlji i u Srbiji, koje asociraju na 1918. godinu i podgoričku skupštinu“.
„Njene nezakonite i neustavne odluke, donešene na žandarmerijskim bajonetima, jedan je istoričar u doktorskoj disertaciji “pravno i ustavno utemeljio i ozakonio” konstatacijom “Srbiji se žurilo”. Vidimo da ima i nasljednika koji slično razmišljaju, vodeći računa da se i danas očito “Srbiji žuri”“, naveli su iz CEP-a.

Asocijativna je, dodaju oni, i odluka srpskih vlasti, da se „kosti šefa zloglasne tajne terorističke organizacije zvane Crna ruka, Dragutina Dimitrijevića Apisa, zaštitnika atentatora koji su ubili austorugarskoga nadvojvodu Franca Ferdinanda, i tako provocirali početak Prvoga svjetskoga rata, sahrane i podignu mu spomenik na Kalemegdanu kod zgrade u kojoj je svojevremeno bilo śedište Srpske obavještajne službe, kojom je Apis i rukovodio“.

„Ako Kneževićevu ucjenu i prijenos Apisovih kostiju na Kalemegdan posmatramo u paru, očito da nas narednih dana i mjeseci čekaju iskušenja kojima moramo biti dorasli. Svim demokratskim sredstvima se moramo oduprijeti namjeri nekih međunarodnih faktora da Crnu Goru transformmišu u teritoriju a Crnogorce iz naroda prevedu u građane. U toj situaciji, Crna Gora bez Crnogoraca ne bi imala smisla da postoji, što im je konačni cilj“, zaključili su iz CEP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Atamar
16.06.2024-14:36 14:36

Hvala .Jasno pokazane cinjenice