Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

CeMI: Učiniti sve da se u drugom krugu izbora ne ponovi situacija iz Šavnika, vjerske zajednice uticale na glasače

Izborni dan protekao je u mirnoj atmosferi, a karakter i obim nepravilnosti nisu ugrozili regularnost izbornog proces, kazala je izvršna direktorica CeMI-ja, Ana Nenezić, predstavljajući preliminarne zaključke

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) predstavio je izvještaj o preliminarnim zaključcima o nadgledanju predsjedničkih izbora.

Izborni dan protekao je u mirnoj atmosferi, a karakter i obim nepravilnosti nisu ugrozili regularnost izbornog proces, kazala je izvršna direktorica CeMI-ja, Ana Nenezić, predstavljajući preliminarne zaključke.

“Kao negativnu praksu treba istaći situaciju u Šavniku i nadamo se da će institucije blagovremeno reagovati kako bi se ovakva ponašanja prevenirala u susret drugom krugu izbora”, kazala je ona.

Postojala je, dodaje Nenezić, visoka zabrinutost od uticaja spoljnih faktora na izborni proces.

Vladimir Simonović, koji je pratio regularnost rada Državne izborne komisije (DIK), rekao je da DIK  i dalje nije spremna na potpunu transparentnost svog rada.

“Samo jedna televizija sa nacionalnom pokrivenošću ima dominantno crnogorsku vlasničku strukturu, obezbijeđena viša prisutnost jednog broja kandidata”

Maja Bjelić kazala je da je medijsko tržište pluralističko.

“Od svih televizija sa nacionalnom pokrivenošću samo jedna ima dominantno crnogorsku vlasničku strukturu. Na taj način je obezbijeđena viša prisutnost jednog broja kandidata u javnom prostoru. Sa druge strane, nacionalni javni servis RTCG je poštovao zakonske uslove i pružio uravnoteženu pokrivenost kampanje svim predsjedničkim kandidatima. Međutim, zastarjeli pristup u koncepciji političkih debata, uz rigidnost pravila, nisu dali prostor kandidatima da smisleno i suštinski predstave programe i ukrste direktno argumente”, rekla je Bjelić.

“Vjerske zajednice uticale na glasače”

Kada je riječ o pravilima kampanje, Bjelić kaže da ista zabranjuje vjerskim organizacijama da vode kampanju u ime ili za političke potrebe stranke ili kandidata.

“Ipak to nije izostalo u ovom izbornom procesu, te su vjerske zajednice uticale na glasače, pozivale da se glasa za određene kandidate ili uzdrže od glasanja, a jasno je da vjerske zajednice treba da se uzdrže od učešća u predizbornim aktivnostima i miješanje u izborni proces uopšte”, rekla je Bjelić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve