Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Čelanović: Na lokalnim izborima pobijediće progresivne i proevropske snage

''Očekujem pobjedu političkih snaga okupljenih oko evropskih vrijednosti i težnje da Crnu Goru što brže odvedu u EU''

Predsjednik kotorskog Odbora SD-a Miloš Čelanović na lokalnim izborima u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju očekuje pobjedu progresivnih snaga koje se zalažu za napredak, a ne zastoj u kojem se Crna Gora sada nalazi.

“Atmosfera je za razliku od prethodnih lokalnih izbora manje tenzična. Očekujem pobjedu političkih snaga okupljenih oko evropskih vrijednosti i težnje da Crnu Goru što brže odvedu u EU”, kazao je Čelanović u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Za nekoliko godina, kaže, volio bi da vidi pomirenu Crnu Goru u kojoj nema nacionalističkih ispada i u kojoj se cijene njene vjekovne vrijednosti.

“Volio bih da vidim Crnu Goru u EU i sređenu u svakom segmentu. Za to nam ne treba puno, ali uvijek postoje političke snage koje se bore za svoje glasove, na drugačiji način od ovog koji bih volio da vidm. Svi zajedno treba da se potrudimo da takvih političkih subjekata bude što manje u političkom i društvenom životu. Nadam se da će do toga doći u Crnoj Gori, jer je to ostvarivo”, istakao je Čelanović.

Na istek roka za dobijanje crnogorskog ekonomskog pasoša do kraja decembra, gleda kao i na mnoge poteze Vlade koja sada vodi državu.

“Oni kao da se trude da naprave što goru situaciju. Program ekonomskih pasoša je jedan od najboljih programa koje je Crna Gora ima u privlačenju stranih direktnih investicija. Koliko god pokušavali da ga marketinški osporimo, on je najčistiji program koji je Crna Gora sprovodila, samim tim što se o ekonomskom državljanstvu ne odlučuje u Crnoj Gori nego van nje, ako se dobro sjećam u Londonu”, kazao je Čelanović.

Do kraja novembra je preko tog programa, kaže, na račun Agencije za investicije uplaćeno 150 miliona eura.

“Izostanak ekonomskog pasoša će donijeti, kao i mnoge odluke ove vlade, nedostak direktnih stranih investicija, radnih mjesta, pad privrede …”, smatra Čelanović.

Ukidanje ekonomskog pasoša i program “Evropa sad”, pojašnjava, idu jedno s drugim.

Medijskim spinovanjem dovedeni smo u situaciju da, kako je rekao, ko nije za program “Evropa sad” nije za povećanje plata.

“To nema veze sa tim. Ne postoji zdravi um koji nije za povećanje plata. Svi bi mi voljeli da imaju plate 2, 3 5 ili 7 hiljada eura, ali Evropa sad program ovakav kakav je je, po meni, gradnja kuće od krova. I MMF je dao ocjenu da su to programi koji se uvode fazno”, rekao je Čelanović.

Da bi došlo do povećanja plata. kako je kazao, moramo podići privredu na jedan ozbiljan nivo, privući strane i naše investitore da ulažu u svoju zemlju.

“Kada počnu velike investicije, one se prelivaju na sve grane privrede u Crnoj Gori, imamo veći obim posla i za male firme i dolazimo do povećanja zaposlenosti, punjenja budžeta, povećanja plata i tako redom. A ne ovako”, smatra Čelanović.

Komentarišući činjenicu da još nije izabran predsjednik Državne izborne komisije, Čelanović kaže da je to još jedan od mnogih nedostataka u institucionalnom smislu.

“Imamo situaciju da nemamo predsjednika Državne izborne komisije, 95 odsto kadrova u zemlji su u v.d stanju. Bez predsjednika DIK-a ne mogu se, između ostalog, usvajati izborne žalbe na koje DIK mora da reaguje u roku od 24 sata, ne možete da izvršite smjenu poslanika, … Postoji tu još problema koje nosi taj nedostatak”, rekao je Čelanović.

Platforma DF-a upućena koalicionim partnerima i oročena do 10. decembra, prema njegovom mišljenju, je čisto zadržavanje političkih pozicija i prikupljanje poena pred rasformiranje postojeće Vlade.

“Čini mi se da politički subjekti koji čine parlamentarnu većinu sada zauzimaju pozicije u odbrani svog biračkog tijela. U njoj nema pomena o EU, obavezama koje Crna Gora ima kao punopravna članica NATO-a, kao ni vrijednostima koje su pažljivo građene 20-tak i više godina”, naglašava Čelanović.

Izlazak iz političke krize vidi u okupljanju i pobjedi na predstojećim izborima svih progresivnih političkih snaga u Crnoj Gori.

“Progresivne političke snage imaju razlika u vođenju politike i programima, ali sve su to sitne razlike. Postoji mnogo više sličnosti u programima ovih partija, oko kojih mogu da se okupe, za razliku od sadašnje koalicije koja ima ogromne programske razlike. Ufatili su se za dvije ili tri stvari koje su ih okupile i kad su njih riješili više nemaju tu sinergiju, nemaju nekih spojnica međusobnih”, istakao je Čelanović.

Procrnogorske građanske partije imaju 90 odsto stvari sličnih u svojim programima što im omogućava da daju mnogo jaču sinergiju u odnosu na sadašnju koaliciju, zaključio je Čelanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve