Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Čekić: Djeca onih koji su devedesetih zastrašivali muslimane, danas su najveći šovinisti

Jučerašnje šovinističko orgijanje  poduprle su i vladajuće političke partije, koje se takođe protive imenovanju Đurđevića.

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori žive u stalnom strahu od svojih komšija velikosrpskog političkog i ideološkog opredjeljenja. Fašizam i šovinizam koji se od 30. avgusta konstantno iskazuje prema pripadnicima manjinskih naroda kulminirao je juče u Pljevljima, kada su, nezadovoljni imenovanjem Harisa Đurđevića za načelnika Centra bezbijednosti Pljevlja, okupljeni divljali negodujući zbog činjenice da je novi načelnik CB-a Bošnjak. Jučerašnje šovinističko orgijanje  poduprle su i vladajuće političke partije, koje se takođe protive imenovanju Đurđevića.


Muslimani u Crnoj Gori proživljavaju devedesete u najgorem obliku, dok Vlada na čelu sa premijerom Krivokapićem ćuti. Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić, naročito je apostrofirala NVO sektor, koji je veoma glasan, izuzev kada je riječ  o ugroženosti manjinskin naroda u Crnoj Gori.

„Prozvala sam premijera, Ministarstvo unutrašnjih poslova i NVO sektor, budući da su do sada na mnogo šta reagovali. Međutim, kada je riječ o nemilim scenama koje podsjećaju na devedesete, niko se od njih nije oglasio.”

Nova srpska demokratija, Demokrate, Narodna demokratska partija i Pokret za Pljevlja svojim su pisanim reagovanjem dodatno poduprli ječerasnji protest, smatra Stujić Harbić.

„Posebno me zabrinjava činjenica da su neki politički subjekti koji danas čine državnu vlast podstakli proteste, što znači da neće preuzeti odgovornost za eventualne nemire. Da li su to oni  koji su najavljivali bolje vrijeme i promjene nakon 30. avgusta? Jesu li ovo ‘bolja vremena’?!”

Strujić Harbić kaže da muslimani u Crnoj Gori žive u stalnom strahu.

„Jučerasnji protest zbog imena i prezimena načelnika CB-a Pljevlja, koji očito ne odgovara’srpskoj pljevaljskoj Sparti’, taj su strah dodatno pospješili”.

Za Fuada Čekića, generalnog sekretara Mešihata Islamske zajednice, ovakvo ponašanje postaje obrazac, jer se vinovnici incidenata ne procesuiraju i ne kažnjavaju.

„Država mora da preduzme sve neophodne radnje kako bi se ovakve stvari spriječile. Nije ni važno ko je vršio vlast do 30. avgusta,  jer krivična djela su počinjena od 30. avgusta na području Pljevalja, Berana i Nikšića. Imamo novoformiranu vlast, koja je morala da nađe vinovnike. To je jedina poruka koju Vlada treba da pošalje kako bi joj manjine u Crnoj Gori vjerovale“, smatra Čekić.

I Čekić kaže da muslimani Pljevalja žive u stalnom strahu.

„Straha ima, narocito u Pljevljima. Pljevlja su grad koji  pamti patnju Bosnjaka devedesetih godina. Kada razgovoaramo sa tim ljudima, vidimo da su većina učesnika na protestima djeca onih koji su devedesetih učestvovali u istim progonima i zastrašivanjima Bošnjaka, kada je došlo do raseljavanja muslimana sa područja Bukovice.“

Šovinistički ispad u Pljevljima osudile su sve opozicione partije, kao i Grdjanski pokret URA. Iz DF-a i Demokrata još uvijek se niko nije oglasio. Reakcije nije bilo ni od premijera Zdravka Krivokapica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cicvara
20.04.2021-16:14 16:14

Da je srece u PLJEVLJA da se borimo protiv nacionalizma poslije STRPCA VOZ kidnapovali ljude samo zbo imena danas sve jaca zahvaljujuci SRPSKOJ VLADI! Taj VOZ je trebalo odma izbacit iz upotrebe i stavit u CG kao ZLIKOVACKI VOZ!!