Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Čekaju uvođenje prinudne uprave

Dogovor je da se sjednice Skupštine opštine više uopšte ne održe, dok se ne uvede prinudna uprava. Što se tiče Demokratskog fronta, oni bi je mogli održati sa Demokratskom partijom socijalista, ali sumnjam da će na to pristati – rekao je Franeta.

Opštinski odbori Demokrata, Prave Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta Ura sklopili su dogovor da do ispunjenja zakonskog roka za uvođenje prinudne uprave ne daju kvorum za održavanje sjednica Skupštine opštine Budva.

To je u razgovoru za Pobjedu potvrdio lider Prave Budva Aleksandar Franeta, ističući da je trenutno stanje u tom gradu potpuno neodrživo i da jedino rješenje aktuelne političke krize vidi u raspisivanju vanrednih izbora.

– Dogovor je da se sjednice Skupštine opštine više uopšte ne održe, dok se ne uvede prinudna uprava. Što se tiče Demokratskog fronta, oni bi je mogli održati sa Demokratskom partijom socijalista, ali sumnjam da će na to pristati – rekao je Franeta.

Ističe i da je Prava Budva spremna za dogovor sa Demokratskim frontom, ali isključivo na principima koalicionog sporazuma koji je sredinom novembra minule godine sklopljen između lokalnih odbora Demokrata, Prave Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta Ura.

– Dogovor sa DF-om dolazi u obzir jedino u varijanti tog sporazuma. Dakle, mi smo voljni za razgovor. Ja ću predložiti da se okupe ljudi koji nijesu kompromitovani, a koji imaju ovlašćenja za tu vrstu dogovora, pa ćemo da vidimo ko je gdje. Međutim, kako sada stvari stoji, teško da do bilo kakvog dogovora može doći – rekao je Franeta.

Dodaje i da će se Prava Budva držati sporazuma dogovorenog sa Demokratama, SNP-om i Urom.

– Mi imamo potpisan sporazum koga ćemo se držati. Međutim, ne vidim razrješenje ove krize. S obzirom na odnose između predsjednika Opštine Marka Carevića i Skupšine opštine Krsta Radovića, to je, po meni, nemoguće. Jedino što nam preostaje je da idemo na izbore – naveo je on.

Skupština opštine Budva nije zasijedala još od 13. septembra prošle godine, kada je održana posljednja redovna sjednica lokalnog parlamenta.

Predsjednik SO Budva Krsto Radović, inače funkcioner Demokrata, je nakon toga zakazao nekoliko sjednica, ali nijedna nije održana jer su ih naizmjenično bojkotovali odbornici Demokratskog fronta i nove koalicije koju čine Demokrate, Prava Budva, SNP i Ura.

Prema članu 185. Zakona o lokalnoj samoupravi, Vlada, odnosno Ministarstvo javne uprave prinudnu upravu uvodi ukoliko Skupština opštine ne zasijeda duže od pola godine.

Kriza vlasti u Budvi nastala je početkom jula prošle godine kada su Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene sklopili sporazum o jedinstvenom djelovanju u vršenju vlasti u Budvi do isteka aktuelnog mandata lokalne uprave, kojim su iz odborničke većine praktično istisnuli Socijalističku narodnu partiju i Pravu Budva.

U međuvremenu, lokalni odbori te dvije partije, zajedno sa Demokratama i Urom, sklopili su sporazum o zajedničkom političkom djelovanju koji, kao rješenje političke krize u gradu, predviđa povlačenje predsjednika opštine i funkcionera DF-a Marka Carevića, ali i Skupštine opštine Krsta Radovića.

Demokrate, Prava Budva, SNP i Ura su se tim sporazumom, takođe, obavezali i da neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta do sklapanja novog sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini Budva, koji do danas nije dogovoren.

Politička kriza u metropoli crnogorskog turizma kulminirala je već početkom novembra kada je, odlukom Carevića i Izvršnog odbora TO, na čelo lokalne Turističke organizacije postavljen Nemanja Kuljača, koji je potom smijenio dotadašnju direktorku Maju Liješević.

Liješević nije priznala odluku o svojoj smjeni i izboru novog direktora, a predsjednika Opštine optužila je za nezakonito postupanje, dok iz Carevićevog kabineta tvrde da je smijenjena po zakonu.

Carević: Valjda će se jednom sjetiti da kažu šta žele

Izvršna vlast u Budvi funkcioniše onako kako treba, a zašto je zakonodavna u zastoju treba da odgovore oni koji su za to odgovorni, kazao je Pobjedi predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

– Što se tiče izvršne vlasti, na čijem čelu sam ja, to funkcioniše kako treba. Imali smo rekordnu godinu sa 12 miliona suficita. Zakonodavna vlast, kao što vam je jasno, ne funkcioniše, ali je to pitanje za drugu stranu. Naš koalicioni prijedlog dogovora već sedam mjeseci stoji na stolu kod kolega iz Demokratske Crne Gore. Oni imaju svoje viđenje stvari – rekao je Carević.

Ističe i kako ne bi volio da, zbog nezasijedanja lokalnog parlamenta, dođe do uvođenja prinudne uprave, ali da je, ukoliko dođe, i tome naredan.

– Mi smo predlagali da turističku sezonu odradimo kako treba i da već u oktobru ili novembru idemo na izbore, ali vidite da ni to ne odgovara kolegama preko puta. Valjda će se jednog dana sjetit da kažu šta žele. Na izbore neće, da vlast funkcioniše neće, a ne znaju šta hoće. Teško je njih protumačit. Njihove lične interese svakako nećemo sprovoditi – poručio je Carević.

Naveo je da je, znajući šta će se dešavati, potpisao odluku o privremenom finansiranju koja je objavljena u Službenom listu.

– Dogovor je uvijek opcija, ali nam za dogovor treba druga strana – zaključio je Carević.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve