Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

CEES: Otvoreni Balkan – nejasni benefiti, moguće udaljavanje od EU

Kao dobar susjed i odgovoran partner u regionu, Crna Gora učestvuje u regionalnoj saradnji u skladu sa CEFTA sporazumom, a takođe aktivno učestvuje i ispunjava obaveze iz Berlinskog procesa, sve u cilju doprinosa zajedničkoj budućnosti našeg regiona u EU

Crna Gora teži članstvu u Evropskoj uniji (EU) i shodno tom cilju i jasnim benefitima za državu i društvo u cjelini, svoje politike usaglašava sa evropskim. Stoga je u kontekstu inicijative “Otvoreni Balkan”, nejsno kako bi i zašto naša država mogla usaglašavati svoje zakonodavstvo sa državama regiona koje imaju niži stepen usaglašenosti svog zakonodavstva sa evropskim, ili još nijesu otvorile pristupne pregovore, saopšteno je iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

Kao dobar susjed i odgovoran partner u regionu, Crna Gora učestvuje u regionalnoj saradnji u skladu sa CEFTA sporazumom, a takođe aktivno učestvuje i ispunjava obaveze iz Berlinskog procesa, sve u cilju doprinosa zajedničkoj budućnosti našeg regiona u EU.

“S obzirom na gore navedeno, kao i na nepostojanje konkretne cost-benefit analize efekata inicijative “Otvoreni Balkan”, nejasno je zašto bi Crna Gora ulagala resurse u procese koji je najvjerovatnije udaljavaju od njenog glavnog spoljnopolitičkog cilja – integracije u EU”, piše u saopštenju.

Iako se u javnosti često pominje da inicijativa “Otvoreni Balkan” donosi ekonomske koristi, ne postoje analize koje to dokazuju, niti koja je to dodata vrijednost ove inicijative u odnosu na Berlinski proces, i mehanizam regionalne saradnje uspostavljen CEFTA sporazumom kojim se osigurava autonomna ekonomska politika svake od zemalja regiona.

“Stoga je važno da Crna Gora ima jasnu platformu za učešće na predstojećem samitu u Ohridu, kojim neće preuzeti bilo kakve obaveze po pitanju Otvorenog Balkana, a ohrabruje stav Vlade Crne Gore da naša zemlja na navedenom Samitu bude posmatrač”, ocjenjuju u saopštenju.

Inicijativa “Otvoreni Balkan”, pokrenuta je od strane Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, i ukazuje na težnju ka stvaranju zajedničkog tržišta regiona, što je mnogo veći stepen integracije u odnosu na sadašnju zonu slobodne trgovine reflektovanu kroz CEFTA.

Iz Centra za ekonomske i evropske studije ocjenjuju da, inicijativa “Otvoreni Balkan” već sada ima mogućih izazova, pokazuje i to da su za sada bilateralne međudržavne sporazume o pristupanju “Otvorenom Balkanu” potvrdile samo Srbija i Albanija, ali ne i Sjeverna Makedonija, dok ih ne usaglasi domaćim propisima. Ovo je naročito izazovno kada je riječ fitosanitarnim, veterinarskim i propisima o bezbjednosti hrane.

“Shodno svemu navedenom, za Crnu Goru je preporučljivo sagledavanje ove i sličnih inicijativa sa dodatnom pažnjom i u skladu sa državnim prioritetima, a najveći je ubrzanje procesa EU integracija. Na ovaj način se ne bi preuzimale međunarodne obaveze koje nemaju jasne benefite za zemlju, ali imaju visoke oportunitetne troškove i dodatno opterećuju ionako ograničene administrativne kapacitete zemlje, usporavajući je tako u pregovorima sa EU”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve