Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

CEES: Otvoreni Balkan je gubljenje vremena

Iz CEES-a su rekli da Crna Gora mora, u punom kapacitetu, da bude posvećena napretku u oblasti evropskih integracija kako bi, kao država koja je najdalje odmakla u tom procesu, u što kraćem roku završila pregovore i postala punopravna članica EU

Fokus Crne Gore treba da bude na pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji (EU), kazali su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES) i ocijenili da je Otvoreni Balkan gubljenje vremena.

Iz CEES-a su rekli da Crna Gora mora, u punom kapacitetu, da bude posvećena napretku u oblasti evropskih integracija kako bi, kao država koja je najdalje odmakla u tom procesu, u što kraćem roku završila pregovore i postala punopravna članica EU.

Kako su dodali, regionalna saradnja je potrebna i poželjna, ali i uređena u dovoljnoj mjeri različitim inicijativama i sporazumima, prevashodno CEFTA sporazumom, pa ionako opterećene i ograničene administrativne kapacitete treba usmjeriti na ubrzanje evropskih integracija.

– U ovako izazovnim trenucima, izjave pojedinih zvaničnika Vlade u tehničkom mandatu o Otvorenom Balkanu i učešću Crne Gore u toj inicijativi su samo odvraćanje i trošenje energije od strateškog cilja – integracije u EU – rekli su iz CEES-a.

Oni su ocijenili da je očigledno riječ o ličnim stavovima pojedinih predstavnika Vlade, prije svega premijera Dritana Abazovića, a ne o poziciji Crne Gore u odnosu na ovu inicijativu za regionalnu saradnju.

Kako su naveli, Vlada već tri mjeseca nije osnovala najavljivanu radnu grupu koja bi pripremila sveobuhvatnu analizu prednosti i nedostataka članstva u Otvorenom Balkanu.

– Nije jasno na osnovu kog zvaničnog dokumenta Vlade ili Skupštine, bez koje se ovako značajan proces ne može voditi, premijer nastavlja sa konstatacijama da Otvoreni Balkan nije alternativa za EU – kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, da je proces pregovora za članstvo Crne Gore u EU praktično stao, potvrđuje i praksa Vlade, koja je za nekoliko mjeseci svoga rada na riječima bila za ubrzanje aktivnosti na zatvaranju pregovaračkih poglavlja za članstvo u EU.

– Ali su djela pokazala da je njen fokus zapravo bio na Otvorenom Balkanu i ostalim temama koje zapravo usporavaju pregovore Crne Gore za članstvo u EU – zaključili su iz CEES-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve