Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

CEES: Nema argumenatau korist perspektive Otvorenog Balkana

Pojedine poruke, dodaju, o tome da inicijativa Otvoreni Balkan treba da bude dio procesa pristupanja EU su bespredmetne jer je pregovarački proces jasno definisan i ne može se mijenjati shodno dnevno-političkim temama i aktuelnostima

Nakon zbunjujućih poruka sa samita o Otvorenom Balkanu, raduje jasna evropska perspektiva data državama Zapadnog Balkana u Solunu na Samitu procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Sve političke i ekonomske inicijative potrebne da pomognu proces reformi i evropskih integracija država ZB koje žele u EU već postoje, pa su stoga nepotrebne nove koje samo rasipaju ionako skromne resurse i opterećuju male administracije, kakva je crnogorska, poručuju iz Centra za ekonomske i evropske studije CEES.

Osim nepostojanja analiza o benefitima pridruživanja Crne Gore Otvorenom Balkanu, kako navode u saopštenju iz CEES , u našoj državi nije vođen ni politički dijalog na tu temu iz kojeg bi proistekao jasan stav Crne Gore u
komunikaciji sa susjednim zemljama i međunarodnim partnerima u odnosu na tu inicijativu.

“Nije jasno da li je, šta, ko, na osnovu čega i kome obećao na Samitu o Otvorenom Balkanu, ali je apsolutno jasno da podataka o benefitima za Crnu Goru nema, kao ni dijaloga sa poslanicima od kojih zavise eventualne izmjene zakona koje bi bile potrebne u slučaju odluke o priključivanju ovakvim inicijativama. Pri tome je naveći broj crnogorskih zakona usaglašen sa EU zakonodavstvom, i stoga ih ne treba mijenjati zbog Otvorenog Balkana”, navode iz CEES-a.

Pojedine poruke, dodaju, o tome da inicijativa Otvoreni Balkan treba da bude dio procesa pristupanja EU su bespredmetne jer je pregovarački proces jasno definisan i ne može se mijenjati shodno dnevno-političkim temama i aktuelnostima.

“Građani u posljednjem istraživanju javnog mnjenja jasno rekli šta i kuda žele da Crna Gora ide – oni je vide kao punopravnu članicu EU pa vjerujemo da će se Vlada u punom kapacitetu posvetiti ovom strateškom prioritetu sa jasnim benefitima, jer vremena za gubljenje nema”, zaključuju u CEES.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
12.06.2022-17:48 17:48

SASVIM JASNO–jedino Dritanu /srb/
nije jasno !