Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

CEES: Dokazano da je Otvoreni Balkan politička, a ne ekonomska inicijativa

Podsjećaju da je za primjenu bilo koje vrste ekonomskih integracija potrebno uključiti i informisati Skupštinu Crne Gore jer se set zakona za primjenu mjera mora usvojiti u parlamentu.

Analiza Ministarstva evropskih poslova jasno je pokazala da je inicijativa Otvoreni Balkan suštinski politička, a ne ekonomska kako se pokušava predstaviti, saopštio je Centar za ekonomske i evropske studije.

“Nakon njenih nalaza koji ukazuju da Crna Gora ne treba da se priključi ovoj inicijativi, zabrinjava to što Vlada u tehničkom mandatu, ograničenog legitimiteta, ne odustaje od namjere da Crnu Goru uvede u Otvoreni Balkan. Upravo činjenica da Otvoreni Balkan nema jasnu ni institucionalnu ni funkcionalnu infrastrukturu, treba da bude ključni argument čelnicima Vlade da odustanu od Otvorenog Balkana i okrenu se postojećim uspješnim regionalnim inicijativama koje su pokazale brojne benefite za Crnu Goru, kao što su Berlinski proces i CEFTA”, navodi ova NVO.

Danas su EU i CEFTA region najveći trgovinski partneri Crne Gore i trgovina sa njima ima snažan doprinos ekonomskom rastu.

“Pojednostavljenje trgovine sa regionom i EU je dio procesa u okviru primjene CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU”, navodi ova NVO.

Da je Otvoreni Balkan samo priča puna praznih obećanja, navodi Centar za ekonomske i evropske studije, svjedoči i to da ovu inicijativu kroz ratifikaciju potpisanih sporazuma u parlamentima u djelo nijesu uspjele da sprovedu ni zemlje inicijatori (osim ratifikacije od strane Parlamenta Srbije), čime ne uspijevaju da pokažu njenu primjenjivost u praksi.

Podsjećaju da je za primjenu bilo koje vrste ekonomskih integracija potrebno uključiti i informisati Skupštinu Crne Gore jer se set zakona za primjenu mjera mora usvojiti u parlamentu.

“Trenutna duboka i institucionalna kriza u kojoj se nalazi naša država iziskuje snažan dijalog i konsolidaciju snaga kako bi se ubrzale evropske integracije Crne Gore – cilj oko kojeg, makar deklarativno, nema sporenja među političkim akterima”, zaključuje Centar za ekonomske i evropske studije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve