Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

CEDEM: PES bi glasalo 29,1 odsto, DPS 24.1 odsto građana; Milatović najpopularniji političar

Da se Crna Gora kreće pravim putem smatra 38 odsto građana

Istraživanje CEDEM-a koje je sprovedeno od 1 do 14. maja na 1003 ispitanika u Crnoj Gori, pokazalo je da 38 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, dok 29,8 smatra da se kreće pogrešnim putem, dok su ostali ispitanici neopredjeljeni.

Milena Bešič iz CEDEM-a kaže da je od juna, ovaj trend rasta u izlaznoj putanji, a sa druge strane, od 2022. raste trend onih koji smatra da se kreće pogrešnim putem.

-Dešavanja u zemlji su burna, a to kod građana daje osjećaj da se Crna Gora kreće dobrim putem i da je to nešto pozitivno – rekla je Bešić.

Radom Vlade je “veoma zadovoljno” 14, 5 odsto građana, uglavnom je zadovoljno 21,5 odsto, dok je uglavnom nezadovoljno 19 odsto građana. Veoma nezadovoljno je 2,7 odsto građana.

SPC vjeruje 55.5 odsto građana, najmanje povjerenje u CPC

U sistem obrazovanja vjeruje najviše građana – 59,3 odsto, podaci su CEDEM-a.

Pored toga, Srpskoj pravoslavnoj crkvi – SPC vjeruje 55,5 odsto ispitanih, zdravstvu vjeruje 54,1 odsto.

-Policijom  je zadovoljno 50,9 odsto građana, radom Delegacije EU – 47. Najmanje građana vjeruje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi – 14,4 ispitanika, navodi Bešić.

Predsjedniku Crne Gore, kako pokazuje izvještaj, vjeruje 46,5 odsto.

-Od decembra 2021. vidi se da raste povjerenje u institucije koje se smatraju donosiocima odluka u Crnoj Gori – rekla je Bešić.

Milatović najpopularniji političar

Najpopularniji političar na crnogorskoj sceni je prema istraživanju CEDEM-a novoizabrani predsjednik Jakov Milatović sa prosječnom ocjenom 2,87.

Nakon njega slijedi Milojko Spajić sa prosječnom ocjenom 2,47, potom Aleksa Bečić 2,46.

Nakon njih najveću popularnost imaju Milo Đukanović i Dritan Abazović koji imaju istu ocjenu – 2,36.

Na izborima bi PES glasalo 29.1 odsto građana, slijedi DPS

Na pitanje: Ukoliko bi naredne nedjelje bili održani parlamentarni izbori, kojoj partiji bi dali glas, istraživanje CEDEM pokazuje da bi za Pokret Evropa sad glasalo 29,1 odsto građana.

Istraživanje, koje je CEDEM realizovao početkom maja, pokatuje da Demokrastki front (DF) ima podršku 13,2 odsto ispitanika, Demokrate 11,1, Bošnjačka stranka 5,2, Građanski pokret URA 4,4, Socijaldemokrate i Albanski forum po 1,9 odsto.

Socijaldemokratsku partiju, koja je u maju imala podršku 3,2 odsto birača, sada bi glasalo 2,1 odsto, a Socijalističku narodnu partiju, koju je podržavalo 2,9 odsto građana, sada bi glasalo 1,9 odsto.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić rekla je da se bilježi drastičan rast rejtinga PES u odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine, dok je kod DPS registrovan trend pada podrške.

Bešić je istakla da je ovo rezultat na prijektovanu izlaznost od 77 odsto.

-Očekivanja nakon izbora pokazuju optimizam i ukazuju da tranzicija nakon smjene vlasti protiče u mirnom duhu sto je za naše drustvo veliki iskorak – rekla je Andrea Mićanović iz CEDEM-a.

Istraživanje između ostalog pokazuje i da bolje odnose sa Srbijom očekuje 50,8 odsto građana, dok poboljšanje odnosa sa SPC očekuje 49,8 odsto građana.

-Veće plate i penzije očekuje 49,5 odsto, navode iz CEDEM-a.

Bešić: Građani žele da se bave ekonomskim umjesto nacionalnim pitanjima

Upitana da prokomentariše činjenicu da građane sve više zanimaju ekonomske teme, a ne nacionalne, Milena Bešić iz CEDEM-a kazala je da je taj trend nešto što su nagovještavali već neko vrijeme.

-Nakon silaska DPS sa vlasti i sa smjenom Đukanovića, to pitanje više neće biti glavna tema- istakla je.

Kako kaže, godinama unazad istraživanja CEDEM-a pokazivala su da građani žele da se bave ekonomskim umjesto nacionalnim pitanjima.

-Mislim da to govori da su partije počele da bolje osluškuju puls građana i u prvi plan stavljaju teme koje ih zanimaju. Sve se više licitra povećanjem primamja, sa druge strane mislim da su međunacionalna pitanja iza nas zaključno sa predsjedničkim izborima kad je to bio dominantnan narativ dva kandidata Mandića i Đukanovića. Vidimo da je podrška njima u padu, a pažnju dobijaju partije iz centrističkog bloka- zaključila je.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
milatovic10crnogoraca
18.05.2023-13:17 13:17

Kakav naaa arod takva popularnost…. najoooularniji ovaj iz PES sto ubijacrogorce i popovi sto ubijaju sve!!!! to je to ko neverujenek pita Drtana!