Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je nadležne organe da naprave hitne konsultacije sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na lokalnim izborima u Tivtu i sagledaju mogućnosti za njihovo odgađanje.

Tivat

CDT je obavijestio javnost da otkazuje planirano građansko posmatranje tih izbora.

“Ne želimo ni na jedan način ugroziti zdravlje naših posmatrača u Tivtu, ali ni zdravlje ostalih učesnika izbora”, naveli su iz te NVO.

Nakon donošenja naredbi i uvođenja posebnih mjera koje, za sada, daju pozitivne rezultate po pitanju prevencije širenja koronavirusa u Crnoj Gori, čini se da bi održavanje izbora u Tivtu bio korak unazad u odnosu na sve što je do sada postignuto.

Prije svega, bile bi poništene prevencione mjere koje su do sada sprovođene, i to bi loše uticalo na disciplinu i društvenu odgovornost koja se uspješno promoviše dosljednom primjenom propisanih mjera.

“Preporuka za sve građane, a naročito za starije koji su najugroženiji, je da ostanu u svojim kućama. Pored toga, brojni građani koji su se vratili ili se vraćaju iz inostranstva moraju biti u obaveznoj samoizolaciji, i oni neće biti u mogućnosti da ostvare pravo glasa na biračkim mjestima,” navodi se u saopštenju.

Takođe, naveli su da je jasno da nakon zabrane političkih skupova nije moguće potpuno informisanje birača o izbornim programima za Tivat.

“A pravo na informisan izbor je osnova demokratskih izbora”, ističu oni.

Iskustvo održanih izbora u Francuskoj, kažu u CDT-u, govori da će odziv birača, u okolnostima velike opasnosti od virusa, biti značajno manji i vjeruju da niko ne želi izbore sa manjim legitimitetom.

Zato pozivaju da se analiziraju pravni modaliteti na koji način se odlaganje može uraditi i da se donese jedina ispravna odluka za dobrobit Tivta, ali i čitave Crne Gore.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve