Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

CDT: Razmotriti odgađanje izbora u Tivtu

CDT je obavijestio javnost da otkazuje planirano građansko posmatranje tih izbora

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je nadležne organe da naprave hitne konsultacije sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na lokalnim izborima u Tivtu i sagledaju mogućnosti za njihovo odgađanje.

Tivat

CDT je obavijestio javnost da otkazuje planirano građansko posmatranje tih izbora.

“Ne želimo ni na jedan način ugroziti zdravlje naših posmatrača u Tivtu, ali ni zdravlje ostalih učesnika izbora”, naveli su iz te NVO.

Nakon donošenja naredbi i uvođenja posebnih mjera koje, za sada, daju pozitivne rezultate po pitanju prevencije širenja koronavirusa u Crnoj Gori, čini se da bi održavanje izbora u Tivtu bio korak unazad u odnosu na sve što je do sada postignuto.

Prije svega, bile bi poništene prevencione mjere koje su do sada sprovođene, i to bi loše uticalo na disciplinu i društvenu odgovornost koja se uspješno promoviše dosljednom primjenom propisanih mjera.

“Preporuka za sve građane, a naročito za starije koji su najugroženiji, je da ostanu u svojim kućama. Pored toga, brojni građani koji su se vratili ili se vraćaju iz inostranstva moraju biti u obaveznoj samoizolaciji, i oni neće biti u mogućnosti da ostvare pravo glasa na biračkim mjestima,” navodi se u saopštenju.

Takođe, naveli su da je jasno da nakon zabrane političkih skupova nije moguće potpuno informisanje birača o izbornim programima za Tivat.

“A pravo na informisan izbor je osnova demokratskih izbora”, ističu oni.

Iskustvo održanih izbora u Francuskoj, kažu u CDT-u, govori da će odziv birača, u okolnostima velike opasnosti od virusa, biti značajno manji i vjeruju da niko ne želi izbore sa manjim legitimitetom.

Zato pozivaju da se analiziraju pravni modaliteti na koji način se odlaganje može uraditi i da se donese jedina ispravna odluka za dobrobit Tivta, ali i čitave Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve