Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

CDT: Ne slati predloge na plenum, već dogovoriti usvajanje izbornih zakona

Centar za demokratsku tranziciju CDT apelovao je na predlagače izbornih zakona da ne šalju predloge na plenum već da naprave još jedan napor i da dogovore usvajanje izbornog zakonodavstva

Centar za demokratsku tranziciju CDT apelovao je na predlagače izbornih zakona da ne šalju predloge na plenum već da naprave još jedan napor i da dogovore usvajanje izbornog zakonodavstva.

Dragan Koprivica

“CDT poziva predlagače zakona da ne gaze demokratske norme i da ne vuku jednostrane poteze. Osnovni postulati demokratije su da se izborno zakonodavstvo usvaja dogovorom odnosno što je moguće širim konsenzusom”, ističu u toj organizaciji.

Međutim, kako dodaju, ispostavilo se da su kod nas ključni postulati vlasti i opozicije – zloupotrijebi okolnosti ili ucijeni protivnika.

“Da bi taj proces bio uspješan partije moraju biti veće od sopstvenih interesa, a to u dosadašnjem dijelu rada često nije bio slučaj. Mora se ponovo pokrenuti proces razgovora i napraviti što širi obuhvat oni kojih učestvuju u njima. U te razgovore se mora uključiti makar većina opozicionih poslanika”, smatraju u CDT-u.

Kako kažu, rizikujemo da dobijemo finalnu potvrdu da smo postali društvo koje nije sposobno da samo rješava probleme.

“Ako nijesmo sposobni da rješavamo probleme onda kao društvo prizivamo mentore ili protektorate, a to ne priliči ozbiljnoj državi. A ako ne znamo da ih rješavamo vrlo brzo ćemo živjeti posljedice te nesposobnosti”, dodaju u toj organizaciji.

Ističu da je velika odgovornost poslanika – građani očekuju da za njih neko rješava probleme, a ne da ih multiplicira.

“Ako se ovo ne riješi na pravi način još jednom će se postaviti pitanje svrhe postojanja Skupštine. Ta će institucija umjesto da bude “doma demokratije” postati “dom gubitništva” i uzalud potrošenog novca građana”, poručuju iz CDT-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve