Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

CDT, MANS, Građanska alijansa, Bastijančić i Blažić u Odboru

Predstavnici nevladinih organizacija – Centar za demokratsku tranziciju, Građanska alijasna i MANS, pridruženi su članovi Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva – jednoglasno su juče odlučili članovi tog skupštinskog tijela.

U Odboru će, kako je odlučeno, biti i dva predstavnika akademske zajednice – Đorđije Blažić i Boris Bastijančić. Na javni poziv, raspisan 14. novembra, od nevladinih organizacija prijavili su se još Centar za monitoring, Media centar, Udruženje mladih sa hendikepom i Bjelopoljski demokratski centar.

Prijava Centra za monitoring odbačena je jer je predata 22. novembra, odnosno nakon isteka roka. Media centar ne ispunjava uslove jer je formiran u aprilu ove godine, a po konkursu, trebalo je da ima tri godine iskustva u oblastima koje su iz djelokruga rada Odbora.

Ostale NVO ispunile su uslove, ali nijesu dobile podršku, već je konstatovano da će njihovi predstavnici biti pozivani kada se bude raspravljalo o temama koje su bliske tim organizacijama.

Od predstavnika akademske zajednice na javni poziv javio se, osim Blažića i Bastijančića, Božidar Vujačić. On nije dobio podršku jer nije naveo u prijavi da pripada akademskoj zajednici. Odbor je formirao sedam pododbora, odnosno radnih grupa, umjesto 14, kako je prvobitno bilo predloženo, koje će se baviti različitim pitanjima iz djelokruga rada Odbora. Sa tri radne grupe rukovodiće vlast, sa tri opozicija, a sedmom će koordinirati predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović i njegov zamjenik Strahinja Bulajić.

Radnom grupom koja će se baviti  izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i definisanjem plana i termina održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu rukovodiće Marta Šćepanović (DPS), a onom čiji će zadatak biti izmjene i dopune zakona o biračkim spiskovima, kao i prebivalištu i boravištu Branka Bošnjak (DF).

Radnom grupom koja će se baviti ustavnim rješenjima i eventualnim izmjenama rukovodiće Predrag Bulatović (DF).

Još nije određeno ko će se baviti četvrtom radnom grupom, odnosno izmjenama i dopunama zakona o medijima, kao i o TVCG, dok će radnom grupom čiji će zadatak biti finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja rukovoditi Predrag Sekulić (DPS).

Šesta radna grupa baviće se jačanjem sveukupnih kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, uključujući DIK i ASK, kao i etički kodeks, i njom će predsjedavati Miodrag Vuković (DPS).

Sedma će biti odgovorna za pronalaženje modela za implementaciju dogovorenih rješenja, određivanje datuma parlamentarnih izbora, kao i izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Branimir Gvozdenović poručio je da očekuje brzo konkretne rezultate.

– Saglasni smo da sve rezultate rada do kojih dođemo ponudimo plenumu. Očekujem  da ćemo brzo usaglasiti prve predloge – rekao je on.

Pododborima je za posao ostavljen rok od 15 dana, ali članovi Odbora bili su saglasni da je taj period kratak i da ne treba da bude „fiksni“.

– Veliko je nepovjerenje između vlasti i opozicije kada su u pitanju izborni procesi i pitanje je da li ćemo se dogovoriti o suprotstavljenim pitanjima. Na primjer, kada budemo radili izmjene Zakona o biračkom spisku, za nas je centralno pitanje to što je birački spisak rezervoar iz kojeg partija na vlasti crpi izborne pobjede. Imamo 115.166 građana „viška“ u biračkom spisku i neophodno je tražiti podatke od Monstata i MUP-a. Zato smatram da je rok kratak – rekao je Bulatović.

Gvozdenović je objasnio da taj rok znači period u kome treba da se predloži „dio rješenja“. Raško Konjević (SDP) predložio je da rukovodioci radnih grupa na početku svake sjednice informišu članove Odbora o rezultatima rada, što je na Odboru i prihvaćeno.

Boris Mugoša (SD) kazao je da pozitivna klima koja vlada u Odboru treba da se prenese u radne grupe. Sjednici Odbora prisustvovala je i ambasadorka OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije.

Rudović će biti predložen za člana Odbora

Klub SNP – Demos predložiće nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića za drugog člana Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. To je najavio juče Miodrag Lekić, koji je do sada bio jedini predstavnik tog kluba u Odboru.

 

izvor: Pobjeda

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve