Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

CDT: Lažna istraživanja jeftina i uhodana metoda zloupotrebe

Lažna istraživanja javnog mnjenja ''novost'' za Crnu Goru, kaže Darvin Murić

Prosječan građanin Crne Gore vjerovatno je tokom kampanje za predsjedničke izbore vidio dvije, tri različite ankete koje prognoziraju ovakav ili onakav ishod, poručio je glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me Darvin Murić.

Lažna istraživanja javnog mnjenja, kaže on, nisu “novost” za Crnu Goru.

“Prve viralne objave ovakvih istraživanja uočili smo pred parlamentarne i lokalne izbore u Budvi 2020, kada je navodno istraživanje pripisano CEDEM-u.  Ubrzo je uslijedilo još jedno, koje je navodno radio IPSOS, za potrebe DPS-a. Opet je bila riječ o lažnom istraživanju. Samo dan kasnije redakcija Raskrinkavanja bavila se još jednim izmišljenim istraživanjem, ovoga puta pripisanim agenciji House of win. I poslije parlamentarnih izbora i smjene vlasti nastavilo se istim tempom, pa je u decembru 2020, objavljeno još jedno, opet pripisano IPSOS-u koji je opet morao da demantuje da je radio takvu anketu”, naveo je Murić.

Tokom već čuvene „bitke za Nikšić“, 2021. navodi on, dolazi nam “novi talas lažnih istraživanja”.

“Krajem februara, portal Borba je objavio rezultate navodne ankete, preuzete sa društvenih mreža, tvrdeći da ga je radio Demostat. Iz ove organizacije su demantovali da su radili istraživanje.
Na red je došao CEMI, kojem je pripisano istraživanje sljedeće istraživanje vezano za izbore u Nikšiću, a koji takođe nije imao veze sa izmišljenom anketom”, dodao je Murić.

Lokalni izbori u 14 opština, održani 2021., a po riječima Murića, “donijeli su nam nastavak ovog trenda”.

“Sa društvenih mreža prešlo se na drugačije kanale komunikacije pa su se navodni rezultati anketa dijelili i na Telegramu, a žrtva manipulacija opet je bio IPSOS. Jedno od lažnih istraživanja čak je pripisano i Centru za demokratsku tranziciju (CDT) koji je osnivač platforme Raskrinkavanje koja se bavi otkrivanjem dezinformacija, a između ostalog i lažnih istraživanja. U istom izbornom procesu je čak i jedna od učesnica izbora, Socijalistička narodna partija (SNP) objavila nepostojeće istraživanje na svojim društvenim mrežama i svom zvaničnom sajtu”, pojasnio je on.

Predsjednički izbori su, smatra on, kao politički značajniji od lokalnih, “motivisali partije i njihove botove da „daju gas“ pa smo tokom ove kampanje svjedočili nikad intenzivnijem objavljivanju nepostojećih anketa”.

“Sezona je otvorena preko desničarskog portala iz Srbije, Glas javnosti, koji je objavio parče bijelog papira sa imenima partija i kandidata na Google translate Njemačkom, tvrdeći da su to rezultati istraživanja koje je naručila ambasada Njemačke, a ubrzo su ga prenijeli i neki od marginalnih portala iz Crne Gore”, naglasio je on.

Navodi da, ambasador Njemačke je demantovao, a portal Borba je su čak i tražio njegovo izvinjenje jer su oni „samo prenijeli“ lažnu vijest.

“Nekoliko dana nakon „njemačkog“ istraživanja objavljene su nove projekcije, opet uz tvrdnju da je istraživanje radio IPSOS, koji je opet demantovao. Na red je došla i agencija DAMAR kojoj je pripisano naredno nepostojeće istraživanje koje je građanima „otkrivalo“ rezultate oba kruga izbora”, istakao je Murić.

I u posljednjoj sedmici pred izbore, kako navodi, ne “jenjavaju” ovakve manipulacije, pa je Raskrinkavanje evidentiralo još jednu ovakvu objavu na društvenim mrežama, koja je opet pripisana IPSOS-u, iz kojeg su nam potvrdili da oni nisu radili istraživanje.

“Ono što je posebno zanimljivo kada je u pitanju ova metoda uticaja na birače je – Centar samostalnih istraživača (CSI), agencija koja se iz Beograda javlja samo uoči izbora u Crnoj Gori i objavljuje istraživanja isključivo vezana za crnogorske izbore. Sve bi to bilo manje sporno da se uopšte može utvrditi postojanje ove agencije koja nema svoj sajt, nije upisana u registrima u Crnoj Gori i Srbiji, a tvrdi da je sprovela istraživanje na 323.658 građana Crne Gore.”, dodao je.

Činjenica je da svaki korisnik interneta koji, kaže on, umije da sabira do 100 može proizvoljno ispisati procente navodne podrške i predstaviti ih kao rezultate istraživanja, “a da grafiku može dobiti za nekoliko minuta, unošenjem podataka na sajtove predviđene za grafičko predstavljanje podataka”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
14.03.2023-11:22 11:22

Znaš i sam da SVA istraživanja govore da Milo Đukanović gubi predsedničke izbore !