Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

CDT: Dezinformacije zahtijevaju jasan odgovor

Održan Panel ''Linija u snijegu: Granica između slobode govora i dezinformacija'' drugog dana regionalne konferencije koju je organizovao CDT

Od izuzetnog značaja za Crnu Goru je da se strateški planira borba protiv dezinformacija i lažnih vijesti, poručeno je na panelu “Linija u snijegu: Granica između slobode govora i dezinformacija” drugog dana regionalne konferencije koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

– Dezinformacije se koriste kao sredstvo političke borbe u polarizovanom društvu i do sada smo gledali samo dnevno-političko interesovanje za ovaj problem. Ovo je formalno priznanje da imamo taj izazov i mislim da konačno krećemo u ono što su trendovi modernih, razvijenih zemalja – kazala je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju, Milica Kovačević.

Prema njenom mišljenju, izvjesno je da medijska strategija i Zakon o medijima neće u potpunosti riješiti problem dezinformacija.

– Vjerovatno ćemo usvojiti neka rješenja koja će one koji su zlonamjerni zaobići. To je tako u nerazvijenim, nedemokratskim, loše uređenim društvima sa ovakvom političkom situacijom. Ali ćemo onda mijenjati, vidjeti šta je efikasno, saznaćemo šta je neko uradio nešto novo, uporedna rješenja u drugim državama koja možemo da upotrijebimo. Samo je važno da krenemo – kazala je Kovačević.

Ona je ukazala da je u Crnoj Gori neophodna regulacija transparentnosti i osnaživanje novinarstva.

– Mislim da ono što treba da urade nadležni državni organi je regulacija transparentnosti. Potrebno je da se medij registruju i to ne samo pravno vlasništvo, već stvarno. Regulacija tržišta, razmišljanje o ograničavanju procenta stranog vlasništva u medijima ili podizanje kriterijuma za programske sadržaje. Kada riješimo ta pitanja transparentnosti dolazimo i do toga da država mora pomoći medijima – kazala je Kovačević.

Ona je navela da ne bi trebalo umanjiti značaj medija čije izvještavanje nije u javnom interesu, jer uprkos niskom povjerenju građana u njih, zabilježema je, kako je rekla, velika čitanost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve