Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

CDT: Borba protiv dezinformacija zahtijeva jasne korake

Kako se ističe, polarizacija u crnogorskom društvu, partijske borbe i teškoće postizanja konsenzusa oko osnovnih vrijednosti otvaraju prostor za razne negativne uticaje

Crnogorsko zakonodavstvo, uz sve protivrječnosti, pruža solidnu osnovu za borbu protiv dezinformacija, ali je nužno prići njegovom unapređenju, kao i strateškom osnaživanju. Ciljevi budućih strateških dokumenata i regulatornih rješenja bi trebalo da budu: očuvanje slobode izražavanja, svođenje rizika na najmanju moguću mjeru, osnaživanje društva da se nosi sa dezinformacijama, i povećanje transparentnosti i odgovornosti. Ovo su ključni zaključci analize “Traženje ravnoteže: odgovor na dezinformacije i zaštita slobode izražavanja” autora Sergeja Sekulovića, koju je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pripremio u okviru svojih aktivnosti na polju borbe protiv dezinformacija i negativnih stranih uticaja.

Kako se ističe, polarizacija u crnogorskom društvu, partijske borbe i teškoće postizanja konsenzusa oko osnovnih vrijednosti otvaraju prostor za razne negativne uticaje.

“Opasnosti su ogromne, bilo da se radi o organizovanom miješanju trećih strana s ciljem uticaja na javno mnjenje i izborni proces ili zloupotrebi borbe protiv dezinformacija od strane nacionalnih vlasti u cilju gušenja opozicije i učvršćivanja sopstvene moći, pa sve do ograničenja slobode govora od strane korporacija na proizvoljan način  sa ciljem promovisanja sopstvene ideološke pozicije”, navodi CDT.

Države različito pristupaju problemu dezinformacija, pa je u analizi dat osvrt na iskustva pojedinih demokratskih država.

“Ono što se uočava u pristupu zemalja EU je da se restriktivnim mjerama pokušavaju razotkrivati dezinformacije i smanjiti vidljivost sadržaja, dok se proaktivnim mjerama, dugoročno i sistemski, jača medijska pismenost i poboljšava društvena otpornost”, navodi CDT.

Demokratija i ljudska prava se, ističu, moraju braniti.

“Zato odgovor na dezinformacije mora biti ozbiljan i dobro izbalansiran”, navodi se u analizi.

Potrebno je, kažu, usvojiti Medijsku strategiju koja će tretirati na adekvatan način pitanja dezinformacija i govora mržnje, te ubrzati implementaciju Strategije sajber bezbjednosti.

“Na zakonodavnom planu, neophodno je izmijeniti i dopuniti Zakon o medijima i Krivični zakonik Crne Gore, donijeti Zakon o informacionoj bezbjednosti, te precizirati govor mržnje kroz krivično zakonodavstvo”, navodi CDT

U skladu s ranijim preporukama CDT-a potrebno je uspostaviti parlamentarni odbor koji bi se bavio neželjenim stranim uticajima i dezinformacijama.

“O uspješnoj borbi protiv dezinformacija se ne može govoriti bez jačanja medijskog profesionalizma i medijske pismenosti, a za to je potrebna aktivna uloga i podrška države. Konačno, potrebno je i da državni organi razvijaju svoje komunikacione strategije dajući tačne i brze informacije”, ističe CDT.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve