Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

CANU da se intenzivnije uključi u sva pitanja budućeg razvoja Crne Gore

Formiranje CANU značilo je snažan pečat razvoju države, rekao je Đukanović

Jedna od najvažnijih odluka koju je donijela Crna Gora bila je odluka o formiranju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), saopštio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je povodom obilježavanja 50. godišnjice od osnivanja CANU-a naglasio da su za poštovanje mudre i hrabre odluke ljudi koji su prije 50 godina donijeli odluku o formiranju CANU-a.

“Formiranje CANU značilo je snažan pečat razvoju države”, istakao je Đukanović.

On kaže da primjećuje da je važno da CANU bude još intenzivnije uključena u sva pitanja budućeg razvoja Crne Gore.

“Da se daju neupitni i valjani odgovori na aktuelne izazove Crne Gore i globalne političke ekonomske načune u kulturne scene. Nužno je okrenuti se budućnosti i da damo najbolje odgovore na ono sa čime se suočavamo kao dio globalnog društva”, smatra Đukanović.

“Da se daju neupitni i valjani odgovori na aktuelne izazove Crne Gore i globalne političke ekonomske načune u kulturne scene. Nužno je okrenuti se budućnosti i da damo najbolje odgovore na ono sa čime se suočavamo kao dio globalnog društva. Sučavamo se sa obnovljenom idejom retrogradnom potrebom da se dovodi u pitanje crnogorski identitet. Imamo obavezu da odgovorimo na takve aspiracije, potrebu da odgovorimo na savremene izazove. Naš odgovor mora biti građanska Crna Gora na proevropskom putu razvoja. To treba Crnoj Gori danas i u budućnosti. Siguran sam da se Crna Gora i region ponovo suočava sa istim izazovom hoće li biti dio Evrope ili će zahvaljujući manipulaciji velikih da nestane van toka saveremene evropske civilizacije. Moramo da mobilišemo sve potencijale crnogorskog društva”, poručio je predsjednik.

Premijer Zdravko Krivokapić je ocijenio da je CANU kao hram mudrosti uvijek sagledavala sve uspjehe i neuspjehe svog naroda.

“Vi ste uzor Crne Gore. Mudrost vaša i znanje ne podliježu dnevnim predrasudama, kazao je danas premijer Zdravko krivokapić povodom 50. godišnjice osnivanja CANU-a”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, država i narod su na istorijskoj prekretnici.

“Napravljen je iskorak ka demokratiji. Kao premijeru mi je jako stalo do vaših mišljenja. Vlada svjesna važnosti CANU spremna da da dužni doprinos kao održivo investiranje u budućnost naših potomaka”, ocijenio je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kaže da je uvjeren da CANU može da da veliki doprinos jer samo timskim duhom možemo odgovoriti na izazove.

“Mi smo u atfmosferi podjela a to nije dobro. Hajde da mjera patriotizma bude poštovanje zakona, služenje narodu, davanje dijela sebe za opšte dobro. Ubijeđen sam da vi kao tim mudrosti i stručnosti i iskustva i krem ovog društva možete dati doprinos u izgradnji jake građankse Crne Gore koja će pobijediti kriminal korupciju i podaništvo. Znam da u vama imamo partnere”, naglasio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dogville
02.06.2021-16:53 16:53

Zar TO postoji? Respect za gospodina Vukića Pulevića.Za ostale sam mislila da su pomrli !!!!