Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Cankar: Vlast ne smije biti cilj sam po sebi, vrijeme je za novi početak – izbore

Očigledno da riječ narod i pozivanje na populus u cijeni u raznim govorima, istupima služi samo kao retorička fraza u političku svrhu za nakup ljudske muke i slabosti pred izbore

Piše: Anton Cankar, potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore 

“Od nekoga za koga se mogao vezati prefiks “game changer” na političkoj sceni do manekena – teze da je u stvari vlast u suprotnosti sa podrškom, da nije nužno imati većinu u skupštini i javnosti.

Tezu koju je plasirao o sebi kao pomiritelju Crne Gore, zamijenila je jedna druga koja je zaista istinita “ujedinitelj”. Uspio je da ujedini većinu aktera sa političkog spektra u stavu da treba da napusti vlast jer ne postoji partija ili savez koji se nije opekao u pravljenju dogovora sa njim jer cilj je uvijek bila vlast za sebe a ne kompromis.

Sivilo nije boja kojom bi se samo preslikao rad ove sezonske vlade u ljetnjem razdoblju na platno, već opšte prihvaćena karakterna crta eksponenata vlasti u odnosu prema građanima i svim političkim subjektima, jer ovu manipulativnu priliku su imali sad u vrijeme krize i nikad više.

Razorna dejstva zapaljivih govora o etici u politici pretočena su u stvarnost vlasti i njene slasti u populizam koji se javno ističe u razglednicama koje su stizale za građane iz Amerike baš o promociji svojih “etičkih teza”sabranih u prvijenac objavljen i odmah prezentovan Sorošu i direkt predavanje na prestižnom Columbia University. Sve to o trošku građana stane u američku petnaestodnevnu ekskurziju sa svojih deset saradnika i to za samo sto hiljada eura, sitnica.

Dok će poreski obveznici koji su to sve finansirali kao i mnoge druge egzibicije funkcionera sadašnjih i bivših Times Square samo sanjati ove zime koja nam se smiješi sa raznim mogućim nestašicama osnovnih životnih namirnica, energenata, nedostatkom medikamenata i kolapsom zdravstvenog sistema, kao i svakodnevnim protestima zbog zatvaranja fabrika itd, itd.

Zanima me kao mladog građanina koji je tek na pragu bavljenja politikom zašto je tako teško kao funkcioner biti skroman i odoljeti iskušenjima zloupotrebe trenutne pozicije?

Zašto se pokazalo nemogućim da se establišment odrekne dijela privilegija zbog naroda koji sve to istima i omogućava?

Očigledno da riječ narod i pozivanje na populus u cijeni u raznim govorima, istupima služi samo kao retorička fraza u političku svrhu za nakup ljudske muke i slabosti pred izbore.

Gospodine premijeru, rekli ste na početku mandata vaše 43. vlade da “Crna Gora mora biti zdrava”. Nijeste uspijeli, loše joj je, nemate više ni legitimitet bilo koje skupštinske većine. Vrijeme je za novi početak, vrijeme je za izbore.

Vlast ne smije biti cilj sam po sebi, vlast nije simboli ili sinonim moći, već servis građanima koji vlast omogućavaju pojedincima”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve