Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Burzan: Ispred Hrama se borili za podršku Crkve Srbije, Đukanović do kraja sedmice dodjeljuje mandat za sastav nove vlade

Poruke upućene sa skupa, navodi, čist su populizam i ocjenjuje da se postupanje Demokrata graniči sa političkom ludošću

Ispred Hrama u Podgorici sinoć su se okupili oni koji žele da služe ili podršku Crkve Srbije, posebno na narednim izborima, ocijenio je novinar i publicista Danilo Burzan, u “Pressingu” Gradske RTV.

“Mislim da je to “takmičenje” između Frontovaca, Demokrata i još nekih bliskih Crkvi Srbije da budu uz nju ili obezbijede njenu podršku. Nadam se da javnosti nije promakla i činjenica da Demokrate nijesu dobile saglasnost da se okupe na placu pored Hrama, pa su morali da se izmjeste pedesetak metara zapadno na ulici. Samo po sebi, i to je nešto značilo”, rekao je Burzan.

Poruka crkve, smatra, bila je da ne namjerava da trenutno daje podršku, posebno ne Demokratama.

Burzan očekuje da i DF organizuje slične proteste, pa će se vidjeti da li će dobiti podršku crkve.

“U skorijoj perspektivi možemo očekivati izbore, a dosadašnjim vlastodršcima je to glavni stožer okupljanja. Postoje očekivanja da će upravo crkva biti glavna podrška na izborima koji će biti, pretpostavljam, najkasnije za godinu”, kazao je Burzan.

Poruke upućene sa skupa, navodi, čist su populizam i ocjenjuje da se postupanje Demokrata graniči sa političkom ludošću.

“Oni su ostali jedini na braniku vlade koju niko nije htio i za koju su i sami znali da nije dala rezultate. I u toj prilici bili su u razmišljanju: “a šta ako crkva digne ruke od nas i na narednim izborima budemo bez te podrške?”, dodao je Burzan.

Smatra da će predsjednik države Milo Đukanović, do kraja sedmice, dodijeliti mandat za sastav nove vlade. Dosta će, uvjeren je, zavisiti od SNP-a.

“Ukoliko SNP odluči da bude u novoj vladi, izvjesno je da će se brzo sastaviti. A ako ne dobije saglasnost opštinskih odbora, što je moguće, onda ne vidim sastavljanje nove vlade. Prije je na vidiku zakazivanje vanrednih izbora i traženje načina da se formira tehnička vlada”, kazao je Burzan.

Potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije je pitanje koje će opteretiti novu vladu, navodi i dodaje da ukoliko to bude prva obaveza otežaće čak i njeno formiranje.

“Taj ugovor je više napravljen da zadovolji interese Crkve Srbije, nego Crne Gore. Mislim da se gubi iz vida da se nastoji diskvalifikovati CPC i onemogućiti joj djelovanje na osnovu nekih članova koji su u tom ugovoru”, poručio je Burzan.

Pogrešno je, dodaje, i teško izvodljivo isključiti dvije najveće partije iz izvršne vlasti.

“DPS je najjača partija bez obzira što se kalkuliše o padu njene popularnosti. DF je takođe najznačajnija grupacija na drugom političkom polu. Bez njihovog učešća, nije moguće naći trajno rješenje duboke političke krize”, ocijenio je Burzan.

Prioritet nove vlade mora biti evropski put Crne Gore.

“I da se radi sve kada je riječ o pravnoj državi, socijalnom statusu građana, ekonomskim prilikama… Kad se podvuče crta, ispunjavanje svih uslova zbog naših potreba, ali i EU”, rekao je Burzan.

Komentarišući odlazak crnogorskog vaterpolo trenera Mirka Vičevića iz Crvene zvezde, nakon skandaloznih uvreda navijača beogradske ekipe, Burzan kaže da je to još jedna ilustracija aktuelne političke scene Srbije i “srpskog sveta”.

“Nije dovoljno što su se zvanični organi vaterpolo kluba i ministarstva izvinili. Morali su da osude, a to nijesu uradili”, zaključio je Burzan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve