Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bursać za Aktuelno: Putin će uraditi sve da se “osveti” Crnoj Gori, na građanima je da spriječe projektovanje ”male Ukrajine”

Joanikije radi i priča ono što se od jednog oficira Crkve Srbije očekuje. A očekuje se da dela po maksimi da je Srbija ruska gubernija, kao što je pomenuta crkva franšiza Moskovske patrijaršije. Pa onda slijedom stvari treba mrziti Crnu Goru i željeti da nestane, jednako kao što Kiril želi da nema Ukrajine.

Kao što Kiril želi da nema Ukrajine, tako i Crkva Srbije slijedom stvari pokazuje da treba mrziti Crnu Goru, istakao je u razgovoru za portal Aktuelno novinar i kolumnista iz Banjaluke Dragan Bursać. Otud, kako navodi, dolaze i poruke od strane mitropolita Joanikija da je “Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina”. Sličnost Ukrajine danas vidi sa Sarajevom 92’, ali kako dodaje postoji bitna razlika:

“Svijet tada nije dozvolio da se Bosna naoruža, zapravo je uveo embargo i ostavio moju zemlju da se goloruka tada obračunava sa silno oružano jačim neprijateljem”

Sarajevo 92’

Bursać navodi da građani Crne Gore ne smiju dopuštiti da se njihova zemlja “isprojektuje” kao Ukrajina i da je vrate “pod kišobran srpskog sveta”.

AKTUELNO: Agresija Rusije na Ukrajinu na površinu je izbacila veliku količinu suprotstavljenih stavova i mogućih načina djelovanja. Sa čime se danas suočava svijet?

BURSAĆ: Agresija Rusije na Ukrajinu pokazala je prije svega da Rusija i dalje sebe doživljava kao neku imperijalnu silu, a još više da takvu vizuru ima i Srbija prema Rusiji. Ovo agresorsko profašističko Putinovo kasapljenje Ukrajine, naprosto izaziva talase sreće kod domaćih rusofila (putinista). Jeste perverzno, bizarno i neliječeno ali je tako. U medijima, prije svega srbijanskim vidimo da Rusi “oslobađaju Mariupolj”, da se ukrajinci “samogranatiraju”… jednom riječju vidimo propagandu kao iz devedesetih i čini mi se da se čak i moskovska prop-mašinerija čudi ovome. Da skratim svijet se suočava sa najvećim prijetnjom nakon Drugog svjetskog rata, koja u potenciji može prevazići i Drugi svjetski, a region gleda zasad samo medijski i ideološki Srbiju koja ulazi u 1991. I jedno i drugo su opasnosti.

AKTUELNO: U ranijem obraćanju kroz medije istakli ste kako su se Zapad i EU decenijama “cjenkali i pokušavali da igraju mačke i miša sa Putinom”, do čega je to dovelo danas?

BURSAĆ: Zapad, a prije svega Berlin pokušavao je na sve moguće načine “odobrovoljiti” Putina, naravski zbog cijene energenata. A Putin? Pa on je doslovno kao bogato dijete u prodavnici igračaka pokupovao evropske parlamente i diplomatski kor. U tolikoj mjeri da vam je danas teže naći nekog u EU ko nije, nego ko jeste indirektno radio za Moskvu. Razmjere su tolike da je zapravo čudno kako je EU preživjela i kako Putin odavno nije započeo sa svojim ratnim planovima. Uzmite samo zelene, koji se decenijama protive gradnji nuklearki u Njemačkoj, a što istu drži u podaničkom odnosu prema Rusiji. Namjerno? Teško je nakon svega povjerovati da je slučajno. A to je samo kap u moru grešaka i Brisela i Berlina.

AKTUELNO: Istakli ste sličnost između Sarajeva 92’ i Ukrajine danas…

BURSAĆ: Jezivo slično. Od načina na koji je JNA sa srpskom vojskom opkolila i uništavala grad, do pomenute propagande. Od priprema po kojima “Ukrajinci ne postoje” kao onomad priča da su “Bošnjaci izmišljena nacija”… zastrašujuće sličnosti. Uz jednu bitnu razliku- svijet tada nije dozvolio da se Bosna naoruža, zapravo uveo je embargo i ostavio moju zemlju da se goloruka obračunava sa silno oružano jačim neprijateljem.

Ukrajina danas

AKTUELNO: Kako komentarišete to da je mitropolit Crke Srbije Joanikije Mićović kazao da je Crna Gora projektovana da bude ”mala Ukrajina”?

BURSAĆ: Joanikije radi i priča ono što se od jednog oficira Crkve Srbije očekuje. A očekuje se da dela po maksimi da je Srbija ruska gubernija, kao što je pomenuta crkva franšiza Moskovske patrijaršije. Pa onda slijedom stvari treba mrziti Crnu Goru i željeti da nestane, jednako kao što Kiril želi da nema Ukrajine. Uz jednu bitnu razliku – Joanikijeve riječi su pusta tlapnja i vlažni san srpskog sveta, a građani Crne Gore treba da urade sve, da se Crna Gora ne “isprojektuje” kao Ukrajina. Do njih je.

AKTUELNO: Koliko su spoljni faktori uticali na sve veće podjele u Crnoj Gori, koje su izrazito izražene nakon posljednjih izbora?

BURSAĆ: Ma naravno! Srbija prije svega, a onda i Ruska Federacija imaju silnu želju da Crnu Goru ili rasčereče ili je vrate pod kišobran srpskog sveta. I neće se libiti da to učine. Prošli izbori su bili klerikalna četnička kontrarevolucija, a ona je izvedena uz pomoć Srbije, Crkve Srbije, Rusije, ali najviše preko ruskih ekspozitura u EU i njihovih diplomatskog kora te kameo NGO-ova, koji su po plaštom “boorbe protiv korupcije” zapravo bili parapolitčki motori i ideološko-logističko gorivo za cijelu tu operaciju. Kao što vidite, puno je para tu utučeno da bi se štakori tek tako povukli.

AKTUELNO: Da li mislite da bi Putin mogao da izazove nerede u regionu preko svojih podržavalaca da bi skrenuo pažnju sa očigledno propadajuće vojne kampanje u Ukrajini?

BURSAĆ: Vidite, on će uraditi sve što može da se “osveti” ili napakosti Crnoj Gori, prije svega zbog sankcija koje mu je zavela, kao i zbog neprežaljenog članstva u NATO paktu. Mene brine što on ima očuvanu i nesputanu infrastrukturu na terenu koja će to raditi. A ta infrastruktura je:

-Crkva Srbije
-Političke partije koje se klanjaju Beogradu
-Rusofilske organizacije diljem Zapadnog Balkana
-NGO-ovi koje kontrolišu ruski namještenici u Briselu i Berlinu
-Naivni akteri političke i medijske scene koji ne vjeruju u sve gore pobrojano

Malo li je za strah i zabrinutost!

Aleksandra Popović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ibro
30.03.2022-16:08 16:08

Već si se us.o, jer znaš da ćete i vi nato fašisti doći na red …

Ha20,
30.03.2022-18:52 18:52
Reply to  Ibro

Ne seri ibrahime iz Negotina…………………..

Radijka
30.03.2022-20:13 20:13

Matora smrda onaj dule savic nosi majicu sa nacistickim putinovim Z na majici sad vidjo na tvittter

Ibro
30.03.2022-21:46 21:46
Reply to  Radijka

Cela Srbija i većinska Crna Gora voli Putina, u inat vama nato fašistima…

Nikola
03.04.2022-00:27 00:27

Nekada je komunistička politika bila bez mešanja stranaca, bez podčinjavanja drugome, a ovi danas neokomunisti exSFRJ su sve suprotno od toga, da budu zavisnici, robovi, da kolonizuju državu, rasprodaju sve i da žive “američki san” e malo morgen, NATO hoće roblje.