Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bursać: Srbizacija, nakaradna budućnost Crne Gore?

Možda je opšte mjesto, ali zaista, Crna Gora je zahvaljujući Đukanoviću u NATO paktu i to je jedina relana zaštitina konstanta, koja priječi padobrance-svetosavce sa slovom Z umjesto kukastog krsta, da je vrate u period srpskog vazalstva

piše: Dragan Bursać

U intervjuu koji je Aleksandar Dugin, Putinov ideolog zla, dao simptomatično baš časopisu Ministarstva odbrane Srbije još u februaru 2020, između ostalog stoji i ovo:

“Rusija neće Balkan ostaviti Zapadu, niti će ostaviti druge ruske prijatelje na Balkanu – u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, pogotovo jer Zapad „samo što se nije urušio“.

Kako je Ruski svet porodio Srpski svet

Prema Duginovom mišljenju Srbija treba „da preuzme odgovornost za Balkan – za cijeli južnoslovenski (i djelimično albanski) region! Ali to prejudicira dva uslova: očuvanje neutralnosti i jačanje odbrambenih sposobnosti same Srbije“.
(Izvor: https://atlantskainicijativa.org/srbi-i-rusi-braca-zauvek-podrska-ekstremnih-desnicara-invaziji-putinove-rusije-na-ukrajinu/#_ftn12)

Dakle, koje je imao uši, oči i istorijski njuh, mogao je prije više od dvije godine osjetiti šta će se dešavati u svijetu i kako će na koncu taj specifični “Ruski svijet“ da se prelama preko leđa nesrba na Zapadnom Balkanu. Zanimljivo da ovaj intervju koincidra sa ozvaničenjem termina srpski svet u regiji, kada se i konačno vide obrtisi te nove Velike Srbije, u izmijenjenom formatu i neizmjenjenij mržnji. Vulin i Dačić su samo nominovani kao beogradski glasnici tog sveta.

I nije bez neke Crkva Srbije odabrna kao izvršilac radova na terenu. Pa je tako samo pola godine poslije, baš u Crnoj Gori izvedena klerikalna vjerska kontrarevolcucija. Zapravo, precinije bi bilo reći parareligijska, pošto Crkva Srbije baš i nema puno veze sa hrišćanstvom kao takvim i religijom po sebi.

Davor Gjenero će u par rečnica godinu dana poslije sastaviti svu istinu, kazavši u teksu za Aljazeeru sljedeće:

“Već nešto više od godine dana svakome tko razumije političke procese posve je jasno da je uspostavom minimalne političke većine, koju sačinjavaju “tri kolone”, klerikalna, velikosrpska i ona najmanja, kreirana pod utjecajem nekih od oligarha, Crna Gora ušla u fazu opasnoga raskrajanja državnoga i nacionalnog identiteta, pripadnosti te države euroatlantskom svijetu i destrukcije liderske pozicije Crne Gore u procesu pristupanja Europskoj uniji.“

Ruski NGO pijuni na terenu

Ovom bi se moglo dodati, a to je sad već svima jasno, da je u Crnoj Gori došlo prvo do stapanja one klerikalne struje Crkve Srbije sa pročetničkim nacionalsitičkim elementima (ako da je nekad i bilo razlike?), pa su se onda ove dvije struje udružile na terenu sa lokalnim NGO jurišnicima, koji su po pashom borbe “protiv korupcije“ zapravo aminovali dolazak četnika na vlast. Dabome, ispostavilo se da su ovi NGO-ovci zapravo bili pijuni prosruskih snaga u Berlinu i Briselu, a koje je Putin, kao bogato dijete u prodavnici igračaka pokupovao na tone. Pa je sad, kasno opreznim EU istražiteljima, zapravo teže naći EU parlamentarca koji nije sarađivao sa Ruskom Federacijom, nego onog koji jeste.

Joanikije maloukrajinski

A zašto je to bitno? Pa zato što je upravo Crkva Srbije usvojila Duginov plan i zato što je poput raspopa Kirila u Moskovskoj patrijaršiji već imala na terenu novog patrijarha Porfirija i desantno ustoličenog mitropolita Joanikija, istog onog, sjetićete se, koji je kazao da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina, valjda zazivajući sukobe u ovom dijelu svijeta. I to potpuno nekažnjeno, a i što bi bio i od koga bi bio kažnjen, kad je silom NGO novovladara došao na vlast i kad mu šef Porfirije obamanjuje narod kako pomaže Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, dok novac i potrepštine zapravo šalje nepriznatoj franšizi Ruske crkve u Ukrajini.

Nije mala stvar, ali ovako kad se poslože kockice, a u svjetlu turborazvijenog sektaškog svetosavlja, koje je od strane ljubitelja Hitlera, Nikolaja Velimirovića i konstituisano, kako bi se riješilo hrišćanstva i uhvatilo srpskog nacionalizma, zapravo je nevjerovatno kako u Crnoj Gori sa ovako jakim- upravo desantnim uticajem Crkve Srbije- sve uopšte i funkcioniše.

Možda je opšte mjesto, ali zaista, Crna Gora je zahvaljujući Đukanoviću u NATO paktu i to je jedina relana zaštitina konstanta, koja priječi padobrance-svetosavce sa slovom “Z“ umjesto kukastog krsta, da je vrate u period srpskog vazalstva. Razumije se, ona po Gjeneru pomenuta tri sektora rade sve i radiće sve da Crnu Goru guberniziraju, a puno im na tome pomažu lokalni nesposobni u sebe i svoju sujetu zagledani, paragrađanski političari, koji ne znaju jesu li pošli ili došli, dok četnija i u tzv. manjinskoj vladi pokušva da rovari sve u 16.

Krađa kuluturnog identiteta kao zadnji čavao u ljesu državnosti; tvorba Ivana Vladimira u Jovana Vladimira

Najnoviji događaji oko pozorišne predstave “Vladimir i Kosara“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, pokazali su da velikosrpske pretenzije na kulturnom i povijesnom planu rade punom parom. Pa se tako Novi Sad ili “srpska Atina“ ili prijestonica kulture u pozoirištu bavila klasičniom krađom identiteta, kada je najavljena priča “srpskom junak Vladimiru“.

Tako su dukljanski knez Vladimir i ćerka cara Samuila kroz vizutu Srpskog narodnog pozrišta u njavai predstavljeni kao “srpski Romeo i Julija”. Objava na društvenim mrežama je povučena tek nakon što su pojedina crnogorska glasila prenijela skandalozni post. Zanimljivo, u Srbiji ovaj skandal se podvodi pod “nije se desilo“ deskripciju. Preciznije, niko niti ne zna za njega, jer pobogu šta ima biti čudno u jednoj ljubavi “srpskog kneza“.

To što nije srpski i to što sa Srbima nema nikakve veze, a Bože moj, ni prvi ni posljedni put. I zato, odokativno evo vam velikog kneza Vladimira Ivana, koji je postao Vladmir Jovan u višedecenijskoj velikosrpskoj genezi krađe identiteta:

Srbi 1992: Knez Vladimir nije postojao
Srbi 2002: Knez Vladimir je Albanac
Srbi 2012: Knez Vladimir je crnogorski izdajnik
Srbi 2022: Knez Vladimir je Srbin, hajde da napravimo pozorišni komad o njemu i kažemo kako se to radi prvi put!

Eto, tako se prekraja, krade i izmišlja povijest. To što, ponavljam,Sveti Ivan Vladimir nema veze sa Srbima, to što je stariji bezmalo dva vijeka od Rastka Save Nemanjića i njihove loze, a slušajte, tim gore po njega, ko mu je kriv kad ima slabu PR-službu.

A ova posljednja, pljačka kultruno-povijesnog blaga je zapravo najvažnija, jer se njom prekraja i krade identitet crnogorskog naroda ali se pripema i teren za kako se ono kaže za “projektovanu malu Ukrajinu“.

Nakon svega, baš me interesuje hoće li svjetske ambasade i nakon zvanične osude djelovanja Crkve Srbije na Blakanu početi da rade svoj posao i da osnažuju istinsku građansku Crnu Goru, a ne kameo NGO izvedbe sakrivene iza kojekakvih zelenih Putinovih klovnova?

Jer ako ne bude tako, isportaviće se da je Putiinov Gebels Aleksandar Dugin u pravu, kada priziva novu, posrbljenu Crnu Goru. A rekli su nakon 1918, nikad više?!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve