Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Bunt zbog smjene Gojka Perovića: Joanikije ga pokosio zbog svoje fotelje, objavljena peticija koju potpisuju litijaši!

Vrh SPC sumnja da je u Bogosloviji bilo krupnih finansijskih malverzacija. Joanikije se nije protivio smjeni Perovića. Nikome u MCP nije odgovarala njegova popularnost i bliske veze sa medijima

Pop SPC i odlazeći rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović odlukom patrijarha SPC Porfirija smijenjen je sa te pozicije nakon što je 19 godina rukovodio tom ustanovom.

Smjena Perovića pokrenuta je zbog, kako su naveli zvanično, negativnih postupaka. Nezvanično se govori o tome da su u pitanju ozbiljne zloupotrebe novca, ali i drugih vrijednosti koji su dati Bogosloviji na korišćenje.

Da će Perović otići sa tog položaja bilo je jasno još nakon što je došlo do promjena na čelu SPC nakon smrti patrijarha Irineja. Imenovan je Porfirije koji je od starta želio jasno da se postavi kao autoritet i da počne sa uklanjanjem svih oni popova koji su kompromitovani u javnosti, što Perović svakako jeste.

Odmah nakon što je Porfirije preuzeo upravljanje naložio je skeniranje stanja u vrlo novcem bogatoj Mitropoliji crnogorsko primorskoj upravo iz razloga da bi, kako tvrde izvori iz SPC, zaustavio priče o bogatim popovima iz Crne Gore kod kojih svi idu rado u goste i koji su upravo uticajem i novcem obezbjeđivali sebi i ugled kod drugih sveštenih lica u SPC.

Perović je upravo kao rektor i osoba koja je voljela da izlazi u javnost bio vrlo popularan među vjernicima, a isto tako i dobijao je mnoge donacije, koje se ovih mjeseci uveliko ispituju u sjedištu SPC u Beogradu. Dio tog novca išao je čak i za samoreklamiranje po pojedinim medijima što su mu i žestoko zamjerili. Izvještaj Komisije čiji je šef bio mitropolit Hrizostom, pokazao je mnoge nepravilnosti koje su predočene i mitropolitu Joanikiju lično na vrlo dugom sastanku uoči njegovog izbora.

Prema tvrdnjama iz SPC, Porfirije je čak i uslovio izbor Joanikija i dobijanje podrške na Saboru krajem maja, “velikim promjenama” u Mitropoliji crnogorsko primorskoj. Joanikiju se jasno saopštilo da će biti uklonjene pojedine osobe sa tadašnjih pozicija. Joanikije je bez riječi pristao na to i pristao je da se “pokosi” Gojko Perović. Zauzvrat je Joanikije dobio fotelju mitropolita. Ono što Joanikije nije dobio jeste mjesto u Sinodu SPC što je potpuno nezamislivo, jer je Mitropolija crnogorsko primorska novcem jedna od najizdašnijih filijala Srpske crkve.

Perović je preko svojih sinova i sljedbenika bio i glavni organizator trivijalnih i vrlo štetnih mim stranica (Bunt CG, Revolt…) kojima je upravljao, kako tvrde pojedini lideri vlasti, njegov sin.

Peticija

Odluka o smjeni Gojka Perovića zatekla je mnoge vjernike SPC. Na društvenim mrežama se pokazuje jasan i javni otpor prema vrhu SPC i Joanikiju zbog smjene. Na internet stranici peticije.online pokrenuta je inicijativa Da Gojko Perović ostane rektor. Sinoć do ponoći tu peticiju je potpisao 181 građanin/ka, što je 16 puta više u odnosu na broj onih Cetinjana koji se zalažu da se ustoličenje Joanikija obavi na Cetinju.

Na društvenim mrežama se takođe polemiše o smjeni Perovića, pa se pominje da je to urađeno po nalogu BIA, a ima i onih koji iskreno žale za njim jer je bio konstatno na litijama, i da nije zaslužio degradaciju.

Gojko Perović je dobio ono što je i zaslužio!

Donosimo neke od rekacija sa društvenih mreža.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sssr
25.08.2021-09:01 09:01

Vrana,vrani oči vadi.

gagi
25.08.2021-09:33 09:33

E Gojko zalud ti pricasmo,pridji svojoj Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi i bio bi neko i nesto,a ovako,ostade Gojko ono sto je i bio niko i nista,dosta si nam jada zadao pogani mrtva nevaljala,neka ti ralo upregnu magarce ludi.

Evidence
25.08.2021-09:59 09:59

@gagi – Tačno Gagi, nema su tu što dodati. Ipak, to bi trebalo da posluži kao nauk sličnijema koji su na red.

Neki
25.08.2021-10:30 10:30

A SAD ADIO MOJ POPE GOJKO…