Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bulajić: Nemam namjeru da kršim Ustav i zakone u vezi sa zakazivanjem sjednice

VD predsjednika Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić i poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović sastali su se sa ambasadorom Austrije Karlom Milerom, saopšteno je iz Skupštine

VD predsjednika Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić i poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović sastali su se sa ambasadorom Austrije Karlom Milerom, saopšteno je iz Skupštine.

“VD predsjednika Skupštine  Bulajić upoznao je ambasadora sa problemom političke, ekonomske, društvene i institucionalne krize u Crnoj Gori. On je posebno ukazao na bitno novi momenat koji je saopštila najjača opoziciona partija, da više ne podržava koncept manjinske vlade, nego smatra da vlada treba biti politička, čime su prvi put direktno izrazili svoj partijski interes da se mimo izbora vrate na vlast”, navedeno ej u saopštenju.

On je, kako se dodaje, ambasadoru Mileru ukazao da bi eventualno ostvarenje tog koncepta usložilo postojeću krizu jer na poslednjim izborima građani su jasno saopštili da DPS ovaj skupštinski mandat treba da provede u opoziciji.

“Osvrnuo se i na to da bi manjinska vlada, koju bi dominantno podržavala DPS, takođe bila jedna vrsta prekrajanja volje naroda ispoljene na poslednjim izborima.

Ponovio je da nema namjeru kršiti Ustav i zakon oko zakazivanja sjednice Parlamenta i uvijek daje prednost dijalogu. Kazao je da izborna volja građana nalaže obaveznost konsenzusa i prijeko potreban dogovor aktuelne parlamentarne većine kojem bi se priključile partije manjina.

U slučaju izostajanja dogovora, Bulajić je objasnio da treba otpočeti razgovore o datumu zakazivanja vanrednih parlamentarnih izbora koje bi pripremila tehnička Vlada u čijoj bi nadležnosti bila i pitanja izbora sudija Vrhovnog suda, Sudskog savjeta, Vrhovnog državnog tužioca i donošenja Budžeta Crne Gore u pravcu poboljšanja standarda građana.

Sagovornici su zajednički zaključili da je stabilizacija prilika u Crnoj Gori imperativ, a da je demokratski dijalog najbolji put ka tome. Oni su istakli da je to važno i za evropski put Crne Gore, što predstavlja razlog više za iznalaženje kompromisnog rješenja aktuelne krize”, zaključeno ej u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve