Petak, 27 Januara, 2023
Rubrika:

Bulajić – Maslenikov: Odnosi Crne Gore i Rusije na nedopustivo niskom nivou

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore dr Strahinja Bulajić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Nj.E. gospodinom Vladislavom Vladislavovičem Maslenikovim

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore dr Strahinja Bulajić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Nj.E. gospodinom Vladislavom Vladislavovičem Maslenikovim.

Potpredsjednik Bulajić je iskazao zadovoljstvo povodom održavanja ovog sastanka, uz nadu da će odnosi između Crne Gore i Rusije, koji se nalaze na nedopustivo niskom nivou u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu, biti intezivirani i da zauzmu mjesto na koje nas obavezuju trovjekovni prijateljski odnosi.

Izrazio je zahvalnost na isporuci ruske vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa, uprkos sankcijama koje je bivša vlast u Crnoj Gori uvela Ruskoj Federaciji. On je naglasio da je važno unaprijediti međuparlamentarnu saradnju, naročito formiranjem Grupe prijateljstva s Državnom Dumom Ruske Federacije.

Ambasador Maslenikov je istakao da je bitno graditi odnose između Rusije i Crne Gore, ali da sankcije EU, kojima se pridružuje Crna Gora, to umnogome otežavaju. Skrenuo je pažnju da od pet zemalja koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji svim sankcijama Rusiji priključuju se samo dvije. Složio se da je oformljenje parlamentarne Grupe prijateljstva svakako korak naprijed u pravcu unapređenja parlamentarne diplomatije koja bi mogla postati fleksibilniji instrument u postizanju cilja poboljšanja bilateralnih odnosa. Kazao je da je Ruska Federacija, svjesna problema pandemije koronavirusa, obezbijedila određeni dio vakcina Crnoj Gori s ciljem pomoći i solidarisanja u borbi protiv ove opake bolesti.

Dr Bulajić je podsjetio na bliske odnose Rusije i Crne Gore kroz istoriju, te da su određeni potezi nove Vlade van okvira tradicionalnih odnosa ove dvije zemlje. Napomenuo je da uvođenje i pooštravanje sankcija svakako ne predstavlja gest prijateljstva.

Sagovornici su se usaglasili o potrebi nastavka razgovora u cilju poboljšanja i normalizacije odnosa između Crne Gore i Rusije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zora
09.03.2021-20:15 20:15

Ni mandic nista visi nije nacionalista od ovog ni ime ne mogu da mu spomenem Niko na svijetu ne voli nacionaliste!

Ha20
10.03.2021-06:27 06:27

Ja mislim da ti odnosi izmedju Rusije i Crne Gore trebju da ostanu na takvom nivou. Ko je sa Rusima tikve sadio nije ih obrao.